понеділок, 06 лютого 2012 11:14
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Клюєв натякнув американцям, як у нас відмивають гроші

Чергове торжество вбогості думки вітчизняного чиновництва та невиправдане марнотратство. Набір банальних і непереконливих матеріалів за 800 тисяч бюджетних гривень. Це щодо реклами України в американській "Вашингтон пост".

Минулого тижня там вийшло п'ять шпальт, що дуже нагадуть радянську пресу доперебудовного періоду. Серед інших, у "Вашингтон пост" розміщено статтю першого віце-прем'єра Андрія Клюєва. Він закликає американців інвестувати в Україну.

Звісно, Клюєв не згадує про невтішні позиції держави у міжнародних рейтингах умов ведення бізнесу. Жодного слова про свавілля податкової та безмежну корупцію. Натомість набір аргументів на кшталт "Україна фокусується на покращенні інвестиційної привабливості" чи "Ми забезпечуємо особливо сприятливі умови для тих інвесторів, які прагнуть організувати в Україні виробництво". Фальш і нудота.

Але безперечно цікавими й пізнавальними для американських читачів є цифри щодо обсягів прямих іноземних інвестицій в Україну – відповідний графік ілюструє статтю Клюєва.

На першому місці з величезним відривом Кіпр. Американців неодмінно мав би зацікавити цей феномен: як країна розміром у кілька українських областей інвестувала в Україну мало не вдвічі більше за Німеччину з її найпотужнішою в Європі економікою?

В Україні цей "секрет" загальновідомий – має місце банальне відмивання грошей самими ж українцями. Можновладцями, усім відомими олігархами. Вони таким чином легалізують отримані сумнівним шляхом капітали або ж уникають сплати податків в Україні. Близько 90% українських закордонних інвестицій прямує саме на цей середземноморський острівець, причому левова частка з них – з Донецької області. Створюють офшорні компанії, будують хитромудрі схеми. Мета - приховати справжніх власників грошей та їх походження. Експерти оцінюють обсяги такого виведення коштів із України десятками мільярдів доларів щорічно.

Потім ці капітали повертаються назад – Кіпр забезпечує так само близько 90% прямих іноземних інвестицій в Україну. Жодної користі для держави ці гроші, зазвичай, не приносять. Вони не дають ніяких нових технологій, додаткових робочих місць чи новітнього устаткування. Гроші просто по-новому запускають у оборот, щоб "зрубати" ще більше. Часто "кіпріоти" насправді купують бізнес самі в себе.

Оце і є українська бізнес-реальність. Фактично Андрій Клюєв закликає американців вкладати гроші в Україну і водночас наглядно підказує, як спритно самі українці виводять з неї капітали. Воістину непересічний рекламний хід.

Зараз ви читаєте новину «Клюєв натякнув американцям, як у нас відмивають гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі