середа, 10 вересня 2014 14:50
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Чим шотландський референдум відрізняється від кримського фарсу

18 вересня в Шотландії пройде референдум про незалежність. З цієї нагоди так званий керівник окупованого Росією Криму Сергій Аксьонов наговорив купу дурниць.
"Якщо буде ухвалене рішення про визнання референдуму, то це означитиме, що і Крим має бути визнано автоматично, - сказав Аксьонов. – Поза сумнівом, це справді правовий шлях".

Та різниця між майбутнім шотландським референдумом і минулим кримським "референдумом" - величезна.

У Великій Британії це справді цивілізований правовий процес. У січні 2012 року шотландський уряд оголосив орієнтовний час референдуму – осінь 2014 року. У жовтні 2012-го британський прем'єр Девід Камерон і перший міністр Шотландії Алекс Селмонд підписали угоду, що визначає порядок проведення референдуму про незалежність. Було підтверджено запланований раніше час.

У травні 2013 року названо точну дату - 18 вересня 2014 року. Ще за півроку шотландський уряд оприлюднив "Білу книгу" - документ обсягом близько 700-ти сторінок, в якому детально розписано устрій майбутньої незалежної держави.

Отож рішення про цей референдум було винятково шотландським, без жодного зовнішнього тиску. Процес відбувався за згоди та участі британської влади і відповідно до британського законодавства. Понад два роки підготовки до нього дозволили мешканцям країни отримати повну інформацію про переваги і негативи набуття незалежності. Відповідно, кожен може зробити усвідомлений вибір. Яким він буде – дізнаємося незабаром. Ще важливий момент: якщо шотландці висловляться за незалежність, її буде офіційно проголошено аж в березні 2016 року.

Натомість в Криму відбувся відвертий фарс за участі Росії.

"Референдум" призначено всупереч законодавству України 27 лютого 2014 року фактично Росією, яка розпочала в ці дні військову окупацію півострова. Його дату двічі змінювали – спочатку мало бути 25 травня, потім 30 березня, зрештою – 16 березня. Останню дату оголосили 6 березня. Тобто, між рішенням про "референдум" і його проведення минуло лише 10 днів. Не було жодної дискусії про переваги і наслідки цього кроку для Криму та кримчан. Будь-які опозиційні настрої чи аргументи активно придушувалися.

Результати "голосування" 16 березня було вочевидь сфальсифіковано за відсутності міжнародного спостереження. Вже наступного дня кримською "владою" проголошено так звану незалежну республіку.18 березня підписано "міждержавний договір" про прийняття Криму та Севастополя до складу Росії.

"Нас за це намагаються публічно принизити, образити, обмежують можливість займатися бізнесом. Хочеться подивитися, як це у них буде стосовно власних громадян", - каже про кримський і шотландський референдуми Аксьонов. Звісно, весь світ визнає результати шотландського референдуму, включно із самою Британією. Цілком можливо, незалежна Шотландія за спрощеною процедурою приєднається до Євросоюзу. Натомість вкрадений бандитським способом в України Крим і далі залишатиметься чорною діркою і символом попрання усіх міжнародних і внутрішніх законів та норм.

Зараз ви читаєте новину «Чим шотландський референдум відрізняється від кримського фарсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі