понеділок, 23 грудня 2013 12:55
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Янукович не дозволить українцям вільно їздити до Євросоюзу

Останнім часом знову багато говорять про скасування Євросоюзом віз для українців. Про це кажуть і у владі, і у середовищі Євромайдану.

Причому характер заяв опонентів дуже схожий або ж і тотожний. Все зводиться до того, що Євросоюз має скасувати візи на пільгових, сказати б, умовах.

Серед противників Януковича досить поширена думка, що це повинен бути як би крок солідарності з масовими проєвропейськими протестами і настроями українців. Щось на кшталт призу. На жаль, подібні сподівання є переважно наслідком нерозуміння механізмів лібералізації Євросоюзом візового режиму з третіми країнами. У Європі такі питання на емоціях не вирішують.

Безперечно, значно краще розуміють реалії у Януковича. На Банковій та Грушевського добре знають, що для отримання від ЄС безвізового режиму саме влада має виконати наданий Євросоюзом ще в листопаді 2010 року План дій з візової лібералізації. Проблема в тому, що зробити це вона апріорі не може. Та й навряд чи хоче. Бо треба не лише ухвалити багато європейського рівня законів, а й ефективно їх застосовувати на практиці. І важко уявити, скажімо, як "регіонали" виконуватимуть антикорупційне законодавство, відмовляючись від величезних корупційних прибутків.

Більше того - події останнього місяця сприяють сприйняттю владою Януковича безвізового режиму для пересічних людей як речі надзвичайно шкідливою та небезпечної. Відомо, що рівень підтримки українцями інтеграції України з ЄС напряму залежить від частоти відвідування людьми Євросоюзу. Наприклад, згідно з дослідженнями групи "Рейтинг" євроінтеграцію підтримують близько 40% тих, хто не був у ЄС жодного разу - і майже 70% українців, що бували в Європі багато разів.

Але ж сьогодні прихильники євроінтеграції стають, по-суті, ворогами антиєвропейської влади. Тому безвізовий режим з ЄС означав би для неї збільшення опозиційно налаштованих людей. Отже, виконання Плану дій з візової лібералізації і надання українцям безвізового в'їзду в ЄС категоричне невигідне Януковичу.

Хоча публічно він та інші розповідають і далі розповідатимуть про те, як багато роблять для цього. Як от Арбузов заявив днями, що Київ "проситиме" в ЄС безвізового режиму після ухвалення необхідних законів – хоча всім чудово відомо, що це лише половина справи. За такою риторикою простежується бажання зробити саме Євросоюз винним у відсутності безвізового режиму. Мовляв, не йде назустріч нашим величезним зусиллям.

Насправді ж за Януковича перспективи безвізового режиму від ЄС приблизно такі, як і перспективи підписання Угоди про асоціацію. Тобто, їх практично немає.

Вихід може бути в іншому – Євросоюз має максимально пом'якшити чинний візовий режим. Для цього не треба ніяких додаткових угод, це не залежить від Януковича. Консульства держав-членів ЄС просто повинні змінити своє ставлення до українців. Припинити в кожному вбачати нелегального мігранта чи мало не терориста, відмовитися від абсурду, що інколи зашкалює. Виконувати належно Угоду про спрощення процедури видачі віз. Деякі держави ЄС вже так роблять, проте це має стати спільним для всього Євросоюзу. Він повинен бути максимально дружнім до українців у візових питаннях і якщо не скасувати нинішню візову завісу, то максимально її підняти. Це і було би кроком солідарності і реальною допомогою українському суспільству у його протистоянні антиєвропейському режиму.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не дозволить українцям вільно їздити до Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі