четвер, 07 травня 2009 20:10

Житловий масив хочуть збудувати у парку

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Директор  ландшафтного парку ”Знесіння” у Львові Олександр Завадович та юрист Софія Шутяк показують незаконно збудовані котеджі на території заповідної зони парку
Директор ландшафтного парку ”Знесіння” у Львові Олександр Завадович та юрист Софія Шутяк показують незаконно збудовані котеджі на території заповідної зони парку

У парку "Знесіння" у Львові незаконно будують вілли. В обласному управлінні Служби безпеки України назвали чиновників міськради, які посприяли будівельній фірмі "Архібуд" отримати землю парку для будівництва елітного житлового масиву.

Це голова Галицької районної адміністрації Ірина Маруняк, начальник управління "Секретаріат ради" міської ради Любомир Зубач, начальник організаційного управління Ігор Сірко, заступник міського голови з питань містобудування та інфраструктури Володимир Шевчук.

У відповідь правоохоронцям міський голова Андрій Садовий оприлюднив відкрите звернення, де говорить про "дискримінацію та очорнення Львівської міської ради та її посадових осіб".

— "Знесіння" — це велика територія живої природи в самому центрі міста. Зрозуміло, це ласий шматок, — говорить директор парку Олександр Завадович, 54 роки. — Зараз в Апеляційному суді є три справи стосовно незаконних будов. На рішення щодо "Архібуду" чекаємо п"ятий місяць.

Ділянка, яку виділили "Архібуду", розміщена на вул. Довбуша, 15. Будівельні роботи тут іще не розпочали.

Та в парку вже стоять котеджі, збудовані самовільно, — за адресою вул. Лісна, 11б і Лісна, 13. Їх спорудження розпочалося 2007 року. Доки йшла судова тяганина, будинки майже завершено. Власниками особняків є Антоніна Стасів і Ольга Мартюк. Подейкують, перша є власницею аптек, друга особа має тісний зв"язок з обласною податковою.

— Подивіться, ось цей особняк збудовано на місці, де колись стояв маленький гараж, — показує жовтий триповерховий будинок юрист парку Софія Шутяк, 29 років. — Тому юридично це подають не як забудову, а реконструкцію. А цей, — показує на чотириповерховий котедж із дерев"яних брусів, — збудовано на місці старої халупи. Теж ніби нічого нового не забудували. Цей будинок займає 800 квадратних метрів.

Якщо остаточне рішення суду буде на користь парку, вілли доведеться зносити. Також власниця будинку N13 мала би заплатити 150 тис. грн екологічних збитків.

— Я звертався до власників, хай би в цих будинках надавали якісь послуги відпочивальникам — ресторан, готель. Такий міні-готель на природі мав би попит. І власникам було б непогано, і для парку добре. Не хочуть, — каже директор.

Зізнається, що було багато скандалів із забудовниками.

— Обіцяли з "хірургами познайомити", — розповідає про погрози. Натякає, що був і адміністративний тиск. — Міська рада, зрозуміло, хоче, щоб парк приносив гроші. Ми не проти, але місто має оголосити конкурс на рекреаційне будівництво, а не роздавати землі під житло. Парк здатен заробляти, тут можна відпочити на природі, не виїжджаючи за межі міста і не витрачаючи грошей. Тут є джерела, можна рибу в ставку ловити. Пейнтбольний майданчик є, екскурсії проводимо, улітку — дитячі табори. Гора Лева — геологічна пам"ятка. На горі Хомаць ростуть унікальні скельні рослини, яких ніде більше в місті нема.

— Кожен парк має мати державний акт постійного користування на земельну ділянку. У ньому зазначені межі парку, площа, цільове призначення, — пояснює інспектор Держземінспекції у Львівській області Микола Баглик. — Торік ми провели перевірки по всіх 17 парках Львова. І виявили, що жоден із них не має цього документа. Було скеровано клопотання в міську раду про виготовлення таких документів. Минув рік, жодного документа не виготовлено. Зрозуміло, що якщо акта немає, легко проводити махінації. Парки призначені для відпочинку населення. Зміну цільового призначення території може здійснювати тільки обласна рада або Верховна Рада.

Зараз ви читаєте новину «Житловий масив хочуть збудувати у парку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі