середа, 30 грудня 2009 18:15

Занепаде сільське господарство

— 2010 року нічого доброго не очікую на Львівщині, Тернопільщині та Івано-Франківщині. Там надалі буде обмежений попит на робочу силу, низькі стимули до праці. Жителі виїжджатимуть за кордон, чиновники зловживатимуть "хлібними" посадами у сферах державного управління, охорони здоров"я та освіти. Кращу перспективу має Волинська і Рівненська області. Там зберігаються робітничі ресурси, і не поширена філософія заробітчанства, — каже професор-економіст Віктор Шевчук, 46 років.

Чи з"являться на Західній Україні нові інвестори?

— Ні. Перешкоджатимуть чимало причин. Влада на місцях не зацікавлена сучасною інфраструктурою. За роки незалежності так і не побудували сучасних автошляхів до кордону з Польщею. Місцевий чиновницький люд дуже "прошений", а це відлякує інвесторів. Із-поміж ділової еліти не проглядається жодного сучасного підприємця-промисловця. Одні майстри торгівлі "з рук", сфери дозвілля — шашличок на свіжому повітрі, кальян та світломузика та сучасного лихварства та іпотечні позики під 14–16 відсотків річних у доларах. Така "еліта" блокує будь-які інвестиційні потуги.

Яка буде ситуація на великих підприємствах?

— Немає підстав для оптимізму, особливо на Львівщині. Навіть якщо хтось із інвесторів надумає побудувати підприємство, бракуватиме робочої сили. Заводи на зразок ЛАЗу втрачені. Їх зможуть використовувати хіба що для зйомок історичних фільмів про Другу світову війну або облаштування модних житлових апартаментів у промислових цехах.

Заводи на зразок ЛАЗу зможуть використовувати хіба що для зйомок історичних фільмів

Що буде із сільським господарством наступного року?

— Тут ситуація ще гірша. Навіть фінансова криза не створила належних стимулів для відновлення хоча б однієї сільської ферми. Села старіють, а молодь призвичаїлася до міського життя на гроші батьків-заробітчан. Кілька мільярдів зароблених доларів і євро "омертвіли" в об"єктах нерухомості. Немає жахливішого видовища, ніж житель Яворівщини чи Мостиського району, який у неділю вранці замість відвідання церкви метушиться з пляшкою горілки та пачкою цигарок на українсько-польському кордоні. Єдина надія на іноземних інвесторів на зразок англійської фірми "Лендком". Вони здатні забезпечити працюючих сучасною технікою і запровадити ефективні аграрні технології.

Нерухомість подорожчає чи впаде у ціні?

— Вартість нерухомості впала більш як удвічі, але "дна" не досягнуто. Квадратний метр у двокімнатній квартирі у цегляній багатоповерхівці в районі вулиць Володимира Великого та Наукової у Львові не повинен коштувати більш як 500–600 доларів.

Що можете порадите чиновникам на наступний рік?

— Не варто перебувати у полоні ейфорії від Євро-2012. Користь може виявитися не більшою, ніж від радянської Олімпіади 1980 року або португальського Євро-2004. Там на деяких  стадіонах тепер пасуться кози. Потрібно шукати європейських інвесторів для промисловості районних центрів та аграрних господарств.

Заробітчани захочуть повертатися додому

— У новий рік ми входимо, коли Місяць буде у знаку Рака. Це символ материнства, консерватизму, розвитку національних традицій, — розповідає астролог Іван Круп"як, 61 рік. — Західна Україна перебуває під знаком Скорпіона, а географічно — під Тільцем. Ці два знаки віддзеркалюють один одного. Тому енергія, ідеї Західної України поширюються на всю державу.

Наступного року триватиме активна підготовка до Євро-2012. Львів змінюватиме своє обличчя. Такий поворот позначатиметься на всіх областях нашого регіону. З"явиться чимало нових промислів. Заробітчани захочуть повертатися додому. Стане безпечніше жити.

Місцева влада зміниться. Але у Львові мером залишиться Андрій Садовий. За знаком зодіаку він — Лев, рік буде для нього сприятливим. Так само в Івано-Франківську — там далі головуватиме Віктор Анушкевичус. А чи буде при владі теперішній міський голова Тернополя Роман Заставний, залежатиме від його витривалості. 2009-го на нього випали усі проблеми, які сходили з рук владі попередній.

З усіх губернаторів найвдалішим рік буде для голови Тернопільської облдержадміністрації Юрія Чижмаря. Він народився у рік Тигра. Тому 2010-го зможе зробити стрибок уперед. Якщо не на Тернопільщині, то вище.

Олена ДЗІК

Зараз ви читаєте новину «Занепаде сільське господарство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі