вівторок, 05 січня 2010 17:27

Закохані туристи зустрічають Різдво на Високому Замку

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Туристи фотографуються біля різдвяної шопки на площі Ринок у Львові. Під  шестиметровим накриттям  розміщені тринадцять біблійних фігур
Туристи фотографуються біля різдвяної шопки на площі Ринок у Львові. Під шестиметровим накриттям розміщені тринадцять біблійних фігур

"Сім років тому 9 січня зустрів на площі Ринок свою теперішню дружину Олену. Вона тернополянка, вчилася тоді у вашому університеті. Тепер завжди на православне Різдво до Львова їздимо, — каже поляк Анджей Сікорскі, 33 роки. Із дружиною п"ють гаряче пиво у відкритому кафе біля ратуші. Подружжя живе у Варшаві".

Щороку до Львова на час різдвяних свят приїжджають кілька тисяч туристів.

— Традиція святкувати Різдво у Львові має більш як 100 років. Тут же святкують і католицьке, і православне. А ще ж є Новий рік, старий Новий рік. Стільки свят упродовж двох-трьох тижнів для туристів — те, що треба, — каже екскурсовод 45-річний Петро Радковець. — З іноземців сюди їдуть росіяни, білоруси, поляки, трохи менше туристів із Німеччини. Але все-таки найбільше наших рідних українських гостей з інших міст. Молодим-закоханим завжди кортить у різдвяну ніч видертися то на ратушу, то на Високий Замок. А так переважно ходять у храми, як-от Домініканський собор, катедра, у музеї та кнайпи.

Традиційно з 6 до 21 січня в центрі Львова відбувається фестиваль "Різдво у Львові". У Домініканському соборі впродовж усіх свят фольклорні колективи співатимуть колядки. У Шевченківському гаї молодь організовуватиме різдвяні забави. Цьогоріч уперше запрацював різдвяний ярмарок. У невеликих дерев"яних будинках продають іграшки, сувеніри, солодощі.

— Є туристи, які лишають тут 500 гривень, а є й такі, яким і десятки тисяч гривень не шкода. Ціни цьогоріч — на харчування, проживання в готелях — майже не змінилися. Подорожчали екскурсійні послуги, але лише на дещицю, — продовжує Радковець. — Навіть, попри епідемію грипу, гостей очікуємо не менше, ніж торік.

Платять за двомісний номер 350 гривень

Львів"янин Михайло, 25 років, здає квартири подобово. Має два вільні помешкання на вул. Костя Левицького в центрі міста і в Сихівському спальному районі. На Новорічні та Різдвяні свята не піднімає ціну. Просить 350 грн за добу.

— На Новий рік приїжджали закохані пари з Києва і Харкова. На Різдво будуть хлопець і дівчина з Москви. Їдуть у Львів уперше. Алєксєй просив, щоб хата була нормальна. Натякав, що хоче зробити дівчині романтичний сюрприз, попросити її руки в різдвяний вечір. Замовили квартиру в центрі на три дні. Із них беремо по 400 гривень, то ж росіяни, — сміється хлопець.

У готелях у центрі Львова номери коштують 500–1500 грн за добу. Туристи полюбляють зупинятися у тризірковому "Бюргері плюс" на вул. Зеленій неподалік центру. Платять за двомісний номер 350 грн.

До туристів у Карпатах приходить вертеп

— Люди їдуть у гори, бо хочуть відчути справжній смак Різдва. Ми їм можемо запропонувати і вертеп, і Маланку, і святкові столи, — каже Ксенія Кондрук, 22 роки, господиня приватної садиби "Гуцулка Ксеня" в Косові на Івано-Франківщині.

У приватні обійстя на Прикарпаття на різдвяні свята приїжджають переважно туристи з Києва та східних областей України.

— У нас є окремий дерев"яний будинок. До 20 січня здаємо номери по 200 гривень із людини. Кімнати ще у вересні замовили кияни та жителі Дніпропетровська, — розповідає Ксенія.

6 січня два кухарі садиби готуватимуть 12 пісних страв на 17 осіб. Святковий стіл обійдеться кожному гостеві в 300 грн. Із відпочивальниками вечеряти будуть і Кондруки. Туристів веселитимуть місцеві колядники і вертепники.

— У нашому краї від Святвечора до Степана всі діти ходять колядувати під вікнами в господ. Вони туристам раді, бо ті щедро платять, — розказує жителька Косова Галина Пігор, 45 років. Вона теж приймає відпочивальників.

7 січня гостей частуватимуть м"ясними стравами — холодцем, голубцями.

На Василя, 14 січня, туристів розважатимуть Маланкою та везтимуть на Парад вертепників у сусіднє село Пістень.

Зараз ви читаєте новину «Закохані туристи зустрічають Різдво на Високому Замку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі