вівторок, 22 січня 2008 07:06

З української мови та літератури тестуватимуть усіх

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Лариса Середяк: ”Випускники можуть вибрати лише три предмети — українську мову та літературу обов’язково і ще дві дисципліни за профілем факультету”
Лариса Середяк: ”Випускники можуть вибрати лише три предмети — українську мову та літературу обов’язково і ще дві дисципліни за профілем факультету”

Міністерство освіти і науки України затвердило нові Умови прийому до вищих навчальних закладів на 2008 рік й остаточно запровадило зовнішнє незалежне оцінювання. У Львівському регіональному центрі тестуватимуть випускників Волинської, Львівської та Рівненської областей.

— Ми останні в СНД запроваджуємо зовнішнє незалежне оцінювання. Росіяни вже кілька років здають єдиний державний екзамен, а в Азербайджані тестування проводять 14 років, — розповідає директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк, 47 років.

Цього року в приймальні комісії навчальних закладів, де готують фахівців за спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста, магістра, сертифікати подаватимуть усі абітурієнти. Особи з обмеженими фізичними можливостям, інваліди І та ІІ груп та військовослужбовці, звільнені в запас зі строкової служби 2008 року, можуть складати вступні іспити без сертифіката. Без нього на другий курс навчання зараховуватимуть випускників зі скеруваннями, якщо коледж перебуває у структурі ВНЗ або має угоди із ним.

Скільки часу чинний сертифікат?

— Рік. На наступну вступну кампанію слід отримати новий сертифікат. Зате можна подавати його копії у кілька навчальних закладів і після конкурсу вирішувати, де продовжувати навчання. Копії оригіналу можна завіряти не лише нотаріально, а й у приймальній комісії.

Які предмети виносять на зовнішнє незалежне оцінювання?

— Конкурсний відбір вступників відбуватиметься за результатами тестувань із української мови та літератури, зарубіжної літератури, історії України, всесвітньої історії, математики, біології, фізики, хімії, географії, основ економіки та основ правознавства. Випускники можуть вибрати лише три предмети — українську мову та літературу обов"язково і ще дві дисципліни за профілем факультету, на який вступатимуть. До 20 січня всі вищі навчальні заклади повинні оприлюднити перелік усіх дисциплін, результати зовнішнього незалежного оцінювання, з яких розглядатимуть на конкурсі. Додаткових вступних випробувань вищі навчальні заклади не проводять. При вступі на певний напрям підготовки вузи можуть установлювати особливі умови участі в конкурсі та форми проведення вступних випробувань: співбесіду, попереднє тестування, творчі конкурси, спортивні змагання, олімпіади, атестаційні іспити тощо.

Доки можна зареєструватися для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні?

— До 20 лютого, при цьому можна змінити предмет залежно від обраного факультету. Щотижня реєструється 2,5–3 тисячі випускників шкіл, гімназій і коледжів. На 1 січня 2008 року у наш центр уже зголосилися 24200 учнів. Це випускники з Волинської, Львівської та Рівненської областей. Очікуємо, що на час проведення першого тестування у квітні чисельність охочих отримати сертифікати сягне 50 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «З української мови та літератури тестуватимуть усіх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі