пʼятниця, 26 жовтня 2007 18:28

Вояк Швейк "шкробатиме задницю" в центрі Скелівки

Пам"ятник вояку Йозефові Швейку, літературному героєві роману Ярослава Гашека, відкриють 17 листопада в селі Скелівка Старосамбірського району Львівської області. У центрі села, на площі перед Народним домом, уже встановлюють фундамент монумента. Фінансує роботи товариство "Чеська бесіда".

— Скульптуру виготовляє львівський митець Андрій Дацко, — розповідає сільський голова Скелівки Володимир Цебеняк, 51 рік. — Триметровий Швейк в австрійській військовій формі правою рукою віддаватиме честь, а лівою шкробатиме задницю. Минулого літа нашим селом проліг маршрут велопробігу "Шляхами бравого вояка Швейка". Тоді й зародилася ідея встановити пам"ятник.

Організатор велопробігу 48-річний Анатолій Яремчишин каже, що герой роману Гашека у самій Скелівці не бував:

— Село тоді називалося Фельштин. Швейка затримав патруль біля ставка на околиці через те, що він переодягнувся в російську уніформу. Варто було б установити пам"ятник воякові в сусідньому Мурованому. А ще в інших містечках Старосамбірського району — Хирові, Добромилі. Крім того, вояк точно проїздив через Львів, тож скульптура на залізничному вокзалі була б не зайвою.

Пам"ятники Йозефові Швейку стоять у Чехії, Польщі та Словаччині. У Львові поставили дві скульптури героєві Гашека. Біля "Віденської кав"ярні" Швейк п"є пиво, а на велопаркінгу під міською ратушею віддає честь з велосипеда.

Зараз ви читаєте новину «Вояк Швейк "шкробатиме задницю" в центрі Скелівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі