вівторок, 22 травня 2007 07:01

Володимира Кашинського ледь не загриз собака

Автор: фото: Богдан ГОНЧАРУК
  Володимир Кашинський у Луцькій лікарні.  Йому наклали 300 швів на скалічені ноги. Чоловік зарікся заводити великих собак
Володимир Кашинський у Луцькій лікарні. Йому наклали 300 швів на скалічені ноги. Чоловік зарікся заводити великих собак

58-річному механізатору Володимирові Кашинському з села Дерно Ківерцівського району Волині наприкінці лютого кавказька вівчарка Барон погризла ноги.

— Нащо тримав того звіра? На подвір"ї нема що охороняти, — каже лисуватий селянин із оголеними забинтованими ногами. — Такого пса треба було тримати у вольєрі.

Непритомного Володимира привезли до Луцької лікарні. Замість ніг — місиво. На литках звисали шматки шкіри. М"язи лівої гомілки з"їдені до кості. Права нога пошматована до ступи. Від побаченого знепритомніла медсестра.

— У мене це вперше, щоб із-під зірваної шкіри було вигризене м"ясо. Його життя висіло на волосинці, — каже завідувач опіковим центром Лідія Шепель.

Був суботній вечір. У хаті готувала їсти вагітна донька господаря з онуком. Син із зятем хазяйнували в кімнатах. Подвір"ям гасав півтораметровий Барон, прип"ятий довгим ланцюгом до металевого дроту. Володимир накидав до тачки гною й повіз на город. Раптом пес кинувся на нього, збив із ніг і вчепився в ліву ногу. Пошматував за кілька секунд. На крики Володимира вибігла донька. Схопила сапку і вдарила пса. Барон оскалився на неї. Тієї миті господар устиг відповзти. Коли прибігли сусіди, Барон поривався дістати господаря. За 3 м у калюжі крові лежав непритомний Володимир. Сусіди принесли рушницю й застрелили собаку.

— Він не раз кидався на мене. Рік тому вкусив за руку. А тієї зими здуру вчепився за плече, — згадує Володимир. Чоловік лежить під крапельницею в лікарні. — Люди радили відвезти його до лісу. Але жаль було, старий він. Хай, думаю, здохне вдома.

Від побаченого знепритомніла медсестра

Володимира двічі оперували. Нині він заліковує рани у відділенні пластичної хірургії.

— Пощастило, що собака не прокусив магістральну судину. Вдалося врятувати гомілки і ступні. Після першої операції пересаджена шкіра прижилася на сімдесят відсотків. Попереду ще кілька операцій, — кажуть хірурги.

Володимир Кашинський мав найбільшого собаку в селі. Пишався ним, хоча, бувало, лупцював. Після трагедії дернівці посадили своїх псів на ланцюги. Приїжджали кінологи з Луцька — з"ясовували причини агресивності вівчарки.

За чотири місяці цього року на Волині домашні та бродячі пси покусали 182 людини.

На околиці Луцька 3-річний доберман пошматував руку й ногу 5-річної дівчинки, коли та гуляла з мамою в парку. У місті Нововолинську біля відпрацьованих закинутих шахт собаки ледь не загризли безпритульного 67-річного пенсіонера. Чоловік заліковував рвані рани голови й горла.

— Ми попереджаємо людей, що навіть домашній пес може оскаженіти. Адже на прогулянці собаки контактують із мишами і бродячими псами, хворими на сказ, — розповідає працівник Волинського центру здоров"я Оксана Суліковська.

В області розклеїли 10 тис. плакатів-попереджень про загрозу від собак. До групи ризику потрапили кавказька вівчарка й московська сторожова, доберман, ротвейлер, бультер"єр і пітбуль.

— За кавказькою вівчаркою чи ротвейлером повинен доглядати фахівець, — каже Микола Бортнік, 43 роки, кінолог Луцького відділу державної служби охорони. — Це собаки вольєрного утримання. Їм властива боротьба за лідерство та свою територію. Вони небезпечні, особливо для невігласів. Ми беремо на службу переважно німецьких вівчарок. Бо ротвейлери чи кавказькі мають надто непередбачуваний характер.

Зараз ви читаєте новину «Володимира Кашинського ледь не загриз собака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі