вівторок, 03 січня 2006 14:02

У Львові запрацювала німецька гуртівня

 

Широко розрекламоване відкриття центру оптової торгівлі "Метро Кеш енд Кері" проходило помпезно. Разом із поважними бізнесменами, керівниками міста та області приїхали Ані Лорак та Володимир Кличко. Зірки позували перед камерами як перші покупці. Їм пощастило — ніхто їх не штовхав. Наступного дня львів"яни вилаштувалися до супермаркету в довжелезні кількагодинні черги.

— Йой, ви з газети? Я вже тут п"ять годин стою. Напишіть, що це приниження нашого народу , — каже 56-річна пані Орися.

24-річна Оксана, представниця однієї з компаній-постачальників "Метро", мала проводити дегустацію вина. Розлючена черга перегородила парадний вхід візками, тому охорона завела Оксану всередину через чорний вхід. До магазину навіть не потрапив наш фотокор. Люди думали, що він камерою прикривається, тільки б дістатися заповітної мети. Штовханина тривала під музику найнятих фірмою задля свята гуцульських музик.

У черзі стояло близько тисячі людей. Усередину запускали по 50–100 щасливців. Ситуацію контролювали охоронці й десяток міліціонерів, які стримували натовп турнікетами. Від "Метро" і до Скнилівського мосту вишикувалася ще одна черга. Там в три ряди стояли автомобілі. Схоже, навіть продавці від такого скупчення покупців просто розгубилися.

Деякі люди, вистоявши чергу, на вході отримували відкоша. Вони ж не знали, що клієнтами центру оптової торгівлі можуть стати лише власники спеціальних карток. А картки видаються лише приватним підприємцям та юридичним особам.

— Чому про це не написали на рекламі, яку по Львову розклеїли, — розчарувалася 67-річна пенсіонерка Ілона Максимівна.

Доволі прийнятні ціни в "Метро" на м"ясо та алкогольні вироби. Натомість фрукти  дуже дорогі: яблука — 12 грн/кг, апельсини — 6,6

Зважаючи на свій вік, пані Ілона вже ніколи не стане приватним підприємцем і не подивиться на німецьке чудо зсередини. Хіба що в компанії одного з підприємців-клієнтів "Метро".

У "Метро" все виглядає дуже просто й водночас навіть розкішно. На 10 га розставлено довжелезні двоповерхові стелажі. На першому поверсі — товар, на другому — склад. Перший поверх доволі високий. Якщо ви маєте менше 1,60 метра зросту, то вибір для вас буде обмежений, бо ви не дотягнетеся до речей.

"Метро" пропонує 22 тисячі найменувань товарів — від канцелярського приладдя до живої риби. Здається, в "Метро" є все. До прикладу, у відділі морепродуктів продають живих лобстерів зі зв"язаними клешнями. По 500 грн за штуку. В тому ж відділі на відкритті всіх частували сирим осетром. Для заморського колориту рибу спершу вмочують у соєвий соус, потім у якусь білу рідку масу, яка за смаком нагадує дуже гострий хрін.

Ми спробували порівняти ціни на однакові товари в рекламних буклетах супермаркету "Арсен" та "Метро". Виявилося, що в "Метро" пачка "Чібо" (250 г) дешевша на 1,23 грн, шампанське "Артемівське" — на 61 коп, а свіжий лосось на цілих 10 грн.

Доволі прийнятні ціни в "Метро" на м"ясо та алкогольні вироби. Натомість фрукти  дуже дорогі: яблука — 12 грн/кг, апельсини — 6,6, тоді як в "Арсені" останні коштують 4,79 грн/кг. Фрукти довозять з Південної Америки та Австралії, бо "Метро" реалізує лише сертифікований товар. Карпатські бабусі сертифікатів не мають, хоч яблука у них смачніші.

Наталя Гошман, 28 років, тримає разом із чоловіком Станіславом маленький продуктовий кіоск. Закуповуються в "Інтермаркеті" та "Агробуді". Після екскурсії в "Метро" погляди Гошманів змінилися:

— На деякі товари справді нижчі ціни, якщо брати гуртом. Але дещо ми купуватимемо на старих "точках", — каже Наталя, ще не оговтавшись від двогодинної черги.

Наталя підкреслює, що торгівці не повернуться спиною до старих бізнесових колег. Хоча, як тільки стало відомо про будівництво "Метро" у Львові, економісти пророкували львівським гуртівням смерть.

Зокрема, про можливі проблеми гуртівні "Інтермаркет" заговорили, коли стало відомо, що "Метро" будується поряд, через дорогу. Директор "Метро кеш енд кері Україна" 41-річний Аксель Лухі каже, що нинішня ситуація — "плюс" для України:

— Ваша країна переходить до ринкової економіки. Ми конкуруємо добросовісно. І це позитивно вплине на конкурентів. Інтернаціональна компанія "Метро" має фантастичні грошові обороти й може дешево продавати товари. Вона поставила крапку під "кумівською конкуренцією" наших магазинів, які між собою домовлялися за ціни.



Де є Метро?

Німецькі центри дрібнооптової торгівлі працюють у Львові (вул. Городоцька — на мостиській трасі, за Скнилівським мостом), Києві, Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Донецьку.

Мережа планує побудувати магазини в Івано-Франківську, Луцьку, Ужгороді, Чернівцях.

Львівське "Метро" у цифрах
Кількість працевлаштованих львів"ян — 360
Інвестиція у львівський проект — 15 млн євро
Товару закуповується в Україні — 90%
Львівські компанії-постачальники — 30
Робочі години в будні — 7.00 – 22.00
Робочі години в неділю — 8.00 – 21.00

Зараз ви читаєте новину «У Львові запрацювала німецька гуртівня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі