середа, 22 серпня 2007 07:04

Вівчарі навчали туристів дути в трембіти

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Вівчарі Іван Скунць (ліворуч) і Федір Тарахонич на два дні залишили свої отари на молодих помічників, щоб відкрити фестиваль ”На Синевир трембіти кличуть”
Вівчарі Іван Скунць (ліворуч) і Федір Тарахонич на два дні залишили свої отари на молодих помічників, щоб відкрити фестиваль ”На Синевир трембіти кличуть”

На озері Синевир на Закарпатті минулими вихідними відбувся 6-й фестиваль "На Синевир трембіти кличуть". Приїхало близько 3 тис. гостей.

Поряд із місцем проведення фестивалю працюють із десяток корчм. Їхні власники з найближчого села Синевирська Поляна смажать для туристів шашлик, пропонують бринзу. Продають овечі шкури, дерев"яні сувеніри, керамічні вироби, вишивані рушники та сорочки.

Відкривати фестиваль доручили 77-річному Федору Тарахоничу з села Репинне та Іванові Скунцю, 73 роки, з райцентру Міжгір"я. Чоловіки вже понад чверть століття вівчарять на полонинах. На свято їм довелося залишити на два дні отару в горах на молодших помічників.

— Я й трембіти роблю сам, — розповідає Іван Скунць. Підносить до вуст інструмент і щосили дме. — Оцій трембіті вже 50 років. Але не кожен зможе в неї задути. Раз пробував отакенний здоровий чоловік і не зміг. То треба довго вчитися. Мене навчив покійний батько Миколай Ігнатович.

Біля вівчарів фотографуються туристи. Просять повчити їх трембітати.

— Ці трембіти для нас — сигналізація, — пояснює туристам Федір Тарахонич. — Ними передаємо сигнали з гори на гору, з полонини на полонину, коли чатує небезпека. Вони оберігають нас від звіра. А ведмідь часто приходить за вівцями.

Гості розпитують про озеро Синевир.

— Тут колись були вівчарі з отарою, — переповідає місцеву легенду Іван Скунць. — Однієї ночі усе провалилося й утворилося озеро. Тільки в середині залишився острів із вівчарською колибою та вівцями. Он у цьому місці глибина досягає 35 метрів.

Вівчарів запрошують на сцену, де під звуки трембіт відкривають фестиваль. Опісля перед гостями виступають вокальні ансамблі.

Під час фестивалю на березі озера проводили благодійну акцію "Кожній дитині — родину". Для розвитку мережі будинків сімейного типу зібрали майже 4 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Вівчарі навчали туристів дути в трембіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі