середа, 30 квітня 2008 07:05

Виходжених диких тварин випускають на волю

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Андрій Гембарський тримає у центрі й екзотичних птахів. Показує клітки з папугами — він приніс із дому 20 пташок. За зиму вони розмножилися
Андрій Гембарський тримає у центрі й екзотичних птахів. Показує клітки з папугами — він приніс із дому 20 пташок. За зиму вони розмножилися

На базі Галицького національного природного парку на Івано-Франківщині півроку працює Центр реабілітації диких тварин. Його відкрили двоє ентузіастів. Чоловіки відгодовують і підліковують поранених хижих звірів і птахів.

— Зараз потепліло, і ми випустили до лісу майже 20 звірят і птахів — двох зайців, осоїда, канюка, костогриза, диких голубів, яструбів, — веде до центру один із його засновників, начальник наукового відділу парку 34-річний Володимир Бучко.

На місці реабілітаційного закладу був Галицький лісгосп, та кілька років тому його ліквідували. Колишні працівники нині виходжують тут диких тварин.

— Робили все виключно на ентузіазмі, ніхто нам грошей не давав. Дирекція парку привезла хіба що деревоматеріали, із них зробили кілька вольєрів, а решта самі, — розказує Володимир Бучко. — Інколи трудно дається реабілітація тварин, нема за що годувати. На корм одному звірятку треба виділити до 10 гривень на день — і це без вітамінів і медикаментів.

За півроку на реабілітації побувало майже 30 звірів. Переважно птахів.

— У нас живе лелека, який упав на лінію електропередач, йому перебило крило, він уже ніколи не зможе літати, — каже зоолог 32-річний Андрій Гембарський, — У Центрі він перебув зиму, так адаптувався, що тепер слідом за людьми ходить, їсть із руки, в дику природу ми його вже випускати не будемо, пропаде.

Перебуває на реабілітації й молода лисиця. Працівники назвали її Алісою. Тварину знайшли у зруйнованій браконьєрами норі. Звіря не вижило б у дикій природі. У закладі його підгодовують, кидають живих мишей, аби відновити хижі інстинкти. Через тиждень планують випустити в ліс.

— Ми не беремо звірів, ради яким не можемо дати. Якщо нам привезли б ведмедя з пораненою лапою, ми його не прийняли б — немає умов. Навіщо мучити тварину, — продовжує Володимир.

До червня у Центрі планують завершити будівництво музею дикої природи. А на майбутнє, якщо районна й обласна влади виділять кошти, притулок для тварин розширять до регіонального.

— Мріємо створити Західноукраїнський центр реабілітації та репродукції, — веде далі Бучко. — Але поки що все впирається в кошти. Якщо помогли хоча б із кормами, ми  могли б виходжувати поранених аборигенних тварин і повертати їх на свої території.

Працівники Центру просять усіх, хто може чимось допомогти або хто має вдома диких тварин, яким потрібна допомога, звертатися за тел.: 8 03431 22113.

Зараз ви читаєте новину «Виходжених диких тварин випускають на волю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі