Перед Великоднем 72-річна жителька райцентру Косів Івано-Франківської області Марія Шулепа виготовила тисячу коників із сиру. Під час освячення пасок жінка роздасть їх дітям і бідним.
Сирний коник — традиційний атрибут великоднього кошика на Гуцульщині.
— Робити коників почала три роки тому. Я розпитала жіночок із Бруструрова, що і як, — розповідає Шулепа. — Треба покраяти будз на шматки, кинути їх у киплячу воду, вихопити й швидко зліпити фігурку. Головне — не обпекти пальці й не остудити сир.
Вершника на коника Марія садовить з іншого шматка.
— Витягую із розплавленого кусочка довгу "нитку" й обсотую нею фігурку, роблю вуздечку, вершника, — пояснює Марія. — Потім опускаю у сировицю.
Коників ліплять і зі звичайного коров"ячого сиру. Два-три роки тому на базарі за них давали по гривні. Тепер продають по 5–10 грн. Марія Шулепа свої коники роздає. Її доньки Ольга та Марта вже десять років на заробітках в Італії, за цей час померли зять Василь і двоє дорослих онуків.
— Для 15-річної внучки Ілони виліпила оленя з кілограмового кусника сиру, — розповідає Марія. — Навіть через 15 років він буде їстівним. Його лише треба опустити на півгодини в гарячу воду.
Коментарі