четвер, 30 жовтня 2008 17:16

Василь Попко за десять днів змайстрував Ейфелеву вежу

Василь Попко за десять днів змайстрував Ейфелеву вежу

Зменшену копію Ейфелевої вежі висотою в 4 м встановили навпроти продуктової крамниці на вул. Джерельній у райцентрі Городок. Її з металу зробив місцевий майстер 39-річний Василь Попко.

На верхівці вежі майорять два невеликі прапорці — України та Франції.

— Вежу треба поставити на дах магазину, запалити червоні ліхтарі, і Городок перетвориться на маленький Париж, — говорить російською 30-річний Сергій Шестаков.

Біля крамниці згуртувалися чоловіки, п"ють пиво. Вони вірять, хто доторкнеться до вежі, буде багатий та успішний. З машини виходить 29-річна Ольга Задвірна. Жінка спеціально приїхала зі Львова, аби подивитися на маленьку Ейфелеву вежу.

— Кажуть, що ця вежа допомагає в здійсненні заповітних мрій, — розповідає Ольга. — Я давно мрію поїхати у Францію і побачити справжню Ейфелеву вежу. До маленької торкаюся й думаю про це.

Раніше вежа стояла у скверику навпроти Городоцької райадміністрації. Згодом Попко переніс її ближче до власної крамниці. Майстер ніколи не бачив оригіналу.

— Моя двоюрідна бабка, тьотка та сестра живуть у Парижі, — говорить. — Недавно вони прислали фотографію, де стоять біля справжньої вежі. Я захотів сфотографуватися біля такого чуда із 13-річною донечкою Анастасією. Можливості поїхати у Францію не було, тому почав власну вежу майструвати.

Над будівництвом працював взимку десять днів. На матеріал витратив 400 грн:

— Маю власну майстерню. Включив пічку-буржуйку, і робота пішла. Що з арматури мав під руками — сплавляв. Усе з фотографіями звіряв. Мені батько допомагав. Працювали з 11.00 до 4.00. Зранку та ввечері не хотів сусідам зварочними роботами заважати. Металевий каркас пофарбував у сірий колір.

У майбутньому планує збудувати зменшені копії Пізанської вежі в Італії та годинникової вежі Біґ Бен у Лондоні.

— У молоді роки працював дальнобійником, — каже майстер. — Побачив трохи світу: був у Чехії, Словаччині, Австрії, Німеччині, Польщі. Та цих веж не бачив. Хочу, аби люди їх побачили.

Зараз ви читаєте новину «Василь Попко за десять днів змайстрував Ейфелеву вежу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі