понеділок, 22 травня 2006 18:26

Ділянки за 30 тисяч доларів віддавалися "задарма"

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Павло Чучка показує межу, звідки починаються землі села Баранівці — найдорожчі приміські ділянки під Ужгородом
Павло Чучка показує межу, звідки починаються землі села Баранівці — найдорожчі приміські ділянки під Ужгородом

У селі Баранинці, що на околиці Ужгорода, протягом двох років під забудову безплатно виділили 100 га землі. Коли після виборів стали розбиратися, хто і скільки отримав ділянок, розпочалася війна. Тиждень тому навіть вкрали сільрадівські комп"ютери, в яких містилася інформація про нових власників землі.

На інтерв"ю новообраний сільський голова Баранинців Павло Чучка, 51 рік, прийшов у джинсах. Пан Чучка, відомий у Закарпатті літератор і видавець. Його родині належить і місце, де ми присіли, — дуже популярна серед ужгородців і туристів корчма "Деца в нотаря".

— Уявіть, рішення щодо земельних наділів видавалися без затвердження на сесії сільради, — затягнувся сигарою Павло Чучка.

Новий голова розповідає, що земля розходилася по приватних руках кількома шляхами. Перший: наділ передавали місцевим жителям, найчастіше тим, які підтримували сільського голову — симпатика Партії регіонів Віктора Ткачука. Другий: ділянка формально потрапляла до селян і тут же перепродувалася третім особам — багатим і впливовим людям із міста. У таких випадках селянину перепадало кілька сотень доларів. Третій: землю відразу передавали державним посадовцям, керівникам управлінь обладміністрації, а найчастіше — посадовцям із митниці. За що їх так ощасливлювали — можна тільки здогадуватися.

— Назвіть прізвища людей, які отримали землю в Баранинцях, — звертаюся до голови.

— Там багато відомих. Слідство розбереться. Ось учора випадково знайшов заяву Олександра Ледиди (голови обласної організації Партії регіонів. — "ГПУ"), де сказано "прошу виділити мені п"ять гектарів землі для будівництва автосервісу та кав"ярні", — говорить Чучка. — А в подальшому рішенні сільради йдеться: "надати Олександрові Ледиді шість гектарів землі".

Нині кілька селян дають свідчення, що за отримання земельної ділянки сільське начальство вимагало $4 тис. хабара. Хто не мав таких грошей, до сих пір чекає ділянки в черзі.

Жорстка боротьба за приміську землю розгорілася перед виборами. Чучка йшов на сільського голову з гаслом навести лад із наділами. Людей, які його підтримували, почали лякати. Завідувачка сільського дитсадка Марія Граб під своїми дверима знайшла відрубану голову собаки-спанієля. Загорілася вантажівка підприємця Степана Фечка, а за кілька днів — джип підприємця Бейла Васька. У димохід приватного кафе Оксани Лавер налили солярки. Коней її батька закололи вилами.

— Від виборів до 14 квітня, коли мене офіційно затвердили як сільського голову, Ткачук палив документи у задньому дворику сільради, — каже новий війт. — Ми понаходили незотлівші рішення, протоколи та іншу документацію. За моєю інформацією, частину паперів вивозили до приватного готельного комплексу "Ранчо" за два кілометри від села.

За словами Чучки, зі 100 приватизованих гектарів 20–25 га володіють абсолютно незаконно. Через міськрайсуд новий сільський голова вже оскаржив п"ять рішень щодо передачі землі. Суд визнав протизаконними рішення старої сільради та її голови.

— Третина земель перепродана. Щонайменше на 30 наділах уже зводяться будинки, автомийки, кафе, автомайстерні, готелі, — каже Павло Чучка.

Передачу землі в Баранинцях перевіряє й спеціально створена комісія обласного Управління з контролю за використанням та охороною земельних ресурсів.

— У документах часто фігурує саме прізвище нового власника, й більше нічого. І таких прізвищ може бути цілий список, — каже член комісії Неля Завадяк, 25 років.

Чучка нині пропонує новим власникам землі розійтися з селом "полюбовно". Так як ділянки видавалися великі — по 25–30 соток, за спільною згодою "відрізати" від кожної з них частину. Господарям залишити — 10–15 соток, а решту продати на аукціоні. Стартова ціна сотки на відкритих торгах може починатися з $1 тис. Вторговані гроші підуть на розвиток села.

У Баранинцях із початком ревізії документів стало зникати світло. Тиждень тому з сільради вкрали два комп"ютери — один із бухгалтерії, другий — з секретаріату. Саме в них містилася база даних сільської ради та документи на земельні наділи. Ведеться слідство.




Скільки в Ужгороді коштує сотка під житло


(За інформацією експерта ужгородської фірми з оцінки землі ТОВ "Земля Карпат" Надії Щербанич, 24 роки)


 Центр міста  $5,0 тис.
 Мікрорайон БАМ (престижний приватний сектор)  $2,3 тис.
 Мікрорайон Сторожниця (околиця міста)  $1,6 тис.
 Баранинці (приміське село)  $0,7 тис.


Живуть та зводять будинки у Баранинцях


Проректор Ужгородського національного університету Михайло Пітюлич;

директор Ужгородського комерційного технікуму Петро Гаврило;

начальник Ужгородського райвідділу міліції Іван Томашук;

керівник обласної організації Партії регіонів Олександр Ледида;

голова правління ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" Василь Ковач;

двоюрідний брат Нестора Шуфрича Іван Андрійканич.

Зараз ви читаєте новину «Ділянки за 30 тисяч доларів віддавалися "задарма"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі