субота, 31 травня 2008 07:10

У Вовчищовичах відкриють перший сільський гуртожиток для сиріт

Незабаром у селі Вовчищовичі Мостиського району Львівщини запрацює перший в Україні сільський соціальний гуртожиток для сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На початку червня новоселами стануть 30 юнаків і дівчат віком 18–23 років.

Приміщення облаштували в будівлі учнівського гуртожитку. Вона примикає до середньої школи літерою "Г". Заклад не працює з 1994 року через брак коштів на обслуговування. Відтоді діти з навколишніх сіл — Дидятичі, Мистичі, хуторів Велика та Мала Діброви добираються до школи пішки чи маршрутними автобусами. Торік районний відділ освіти передав гуртожиток на баланс центру соціальних служб для сім"ї, дітей та молоді.

Місцеві жителі по-різному ставляться до створення соціального гуртожитку у Вовчищовичах. Деякі тішаться, що в такий спосіб чиновники звернуть увагу на далеке від цивілізації село. Нині тут немає жодного підприємства. Роботою забезпечені лише кілька людей у сільраді, Народному домі, школі та крамниці.

— Може, газову трубу до села швидше проведуть, дороги зроблять, — сподівається 60-річна Софія Кравець. — І медпункт відремонтують, бо нашій фельдшерці ніде укол зробити.

Більшість вовчищан переймаються, чим займатимуться новосели і як уживатимуться на одному подвір"ї зі школярами.

— Нас запевняли, що тут житимуть діти до 18 років. Тепер виявилося, що поселять і 23-річних. Це ж дорослі люди! За що вони житимуть, коли роботи в селі немає? Ходитимуть на наші городи? Якби помагали, ми б їм харчі постачали, молоко, картоплю. А як крастимуть? — махає руками 30-річна Наталя Чириба.

Із державного бюджету на ремонт соціального гуртожитку виділили 1 млн 80 тис. грн. Працівники приватного підприємства "Піраміда" зробили внутрішній ремонт у двоповерховій будівлі з білої цегли, поміняли вікна, проклали теплотрасу від шкільної котельні.

— Та за мільйон я би тут віллу поставила, — усміхається Наталія Чириба. — А вони навіть даху не поміняли. Кілька років тому колишній директор школи рятував перекриття як міг — поставив шифер прямо на цеглу, без дерев"яних балок. То так і залишили.

Сільський голова Іван Цірох, 32 роки, погодився на відкриття гуртожитку, щоб зберегти приміщення та працевлаштувати сімох селян.

— Хвилює, що в гуртожитку не відремонтували їдальню. Розумію, її не передбачено згідно з положенням Кабміну. Та як діти харчуватимуться? Не кожен уміє готувати. А закладів громадського харчування в селі немає.

Жителі гуртожитку повинні заробляти на життя, сплачувати за комунальні послуги. Державну допомогу отримуватимуть лише неповнолітні. За юридичною, психологічною консультацією їздитимуть до Мостиська — в районний центр соціальних служб для сім"ї, дітей та молоді.

— У місті сиротам легше адаптуватися до життя в суспільстві. Але з шести приміщень, які мені пропонували, вовчищовицький гуртожиток виявився найоптимальнішим, — розповідає директор обласного центру Ярослав Бордіян. Він зініціював створення першого соціального гуртожитку в області. — У Львові відповідної будівлі не знайшли. Непогана споруда є в селі Миколаїв Пустомитівського району, за 12 кілометрів від обласного центру. Так сільська громада категорично заявила, що їм зеків і тюремщиків не потрібно.

Директор запевняє: мешканці гуртожитку не матимуть кримінального минулого.

— Ми самі вирішуватимемо, кого туди поселити. Селяни не матимуть проблем із новоселами. Ті весь день будуть зайняті на роботі, а ввечері приїжджатимуть переодягнутися й відпочити.

Голова Мостиської райдержадміністрації Юрій Візняк запевнив "ГПУ", що працевлаштує сиріт у Мостиську чи Судовій Вишні.

— Постараюся налагодити транспортну мережу, щоб легше було добиратися, — каже чиновник.

Зараз ви читаєте новину «У Вовчищовичах відкриють перший сільський гуртожиток для сиріт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі