пʼятниця, 21 вересня 2007 07:11

У вир валила туристи стрибають після сауни

Автор: Фото: Сніжана РУСИН
  Щоб зануритися у валило, киянка Вікторія приїхала з санаторію ”Шаян” за 35 кілометрів
Щоб зануритися у валило, киянка Вікторія приїхала з санаторію ”Шаян” за 35 кілометрів

Василь Микитинець, 71 рік, відновив на околиці Новоселиці Тячівського району Закарпатської області старе валило, в якому колись валяли ткані ліжники. Тепер чоловік приймає туристів, які залюбки хлюпочуться у прохолодній річковій воді.

Валило — невеликий дерев"яний будинок, через який протікає річкова вода. У долівці встановлено велику спеціальну діжку, яка звужується донизу. Туди селяни раніше кидали виткані з овечої вовни ліжники, щоби ті під тиском течії збивалися й ставали міцнішими й товстішими.

Біля валила на дерев"яних опорах просихають килимки та паласи, трохи далі — два виваляні ліжники.

— За один день у воді без прального порошку килим стає як новий, — хвалиться чоловік.

У Новоселиці валило діє з 1950-х. У приватну власність Василь Микитинець отримав його від колишнього колгоспу. Хотів перетворити валило на туристичний об"єкт, бо використовувати його за призначенням стало невигідно.

— Люди не давали, — згадує чоловік, — намагалися порозтягувати хто шифер, хто дерево. Я вночі сторожував, чатував на злодіїв.

Валило стоїть на рові від річки Лужанка. Вода з великою силою потрапляє всередину, б"ється об дерев"яні стінки й стрімко піднімається вгору. Утворюється вир, у якому протягом кількох годин і крутяться ліжники. Підземними трубами вода знову повертається в річку.

Щоби виваляти один ліжник, потрібна майже доба. За цю послугу Микитинець бере з селян по 6 грн.

— Якщо вода тепліша, ліжник виваляється за 6–7 годин, а з двох метрів ширини зійдеться до 1,4 метра. Чим більше він збитий, тим тепліший, — каже Василь Іванович. — За прання коврів і паласів беру хто скільки дасть. За 15–20 часів коврик буде готовий.

Власник валила веде всередину. У вирі крутиться ліжник Василини Тязко.

— Цьому ще півдоби потрібно, — виймає ліжник  палицею з гачком і кидає на дерев"яну долівку.

У будиночку Микитинець зробив сауну. Поряд його зять Василь Томишинець, 46 років, побудував невеликий готель.

— Василь їздив до Чехії на заробітки, за тоті гроші і зводить будинок відпочинку, — розказує Микитинець. — Цю місцину приїжджі туристи тепер називають "Купіль "Валило".

Із сауни виходять кияни 56-річний Василь Мельниченко та Анатолій Колінченко, 55 років. Чоловіки по черзі стрибають у валило.

— Люди переказали, що є тут така купіль, — пояснює Мельниченко. — Приїхали із санаторію "Шаян", де відпочиваємо. Ми вже тут третій рік.

Зараз ви читаєте новину «У вир валила туристи стрибають після сауни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі