пʼятниця, 20 червня 2008 07:15

У річці Іква заборонили купатися через глисти

Заборонили купатися в річці Іква, що Дубенському районі Рівненщини. Фахівці з районної санепідемстанції виявили у воді яйця паразитів — аскарид та волосоголовців.

— Якщо ковтнути води з Ікви, яйця глистів можуть потрапити до кишківника, — каже лікар-паразитолог 40-річна Тетяна Савчук з районної СЕС. — Улітку яйця глистів найбільш активні й небезпечні.

Іква — найбільша ріка Дубенщини, тече у кількох селах району та в райцентрі. Яйця аскарид потрапляють у річку з городів та приватних туалетів. Після паводку рівень води в Ікві піднявся і змив забруднений глистами ґрунт.

Попри заборону головного санітарного лікаря, люди все одно лізуть у воду.

— У райцентрі немає пляжів або спеціальних місць для купання на Ікві, — каже 45-річна дубенчанка Мирослава Тертюк. — Але у спеку діти у воді годинами бовтаються. А за місяць в Дубно приїде молодь з усієї країни — на рок-фестиваль "Тарас Бульба". І всі купатимуться.

Аскариди — круглі черви, 10–40 см завдовжки. В організмі людини одночасно може жити від одного до кількох сотень глистів. Ці паразити викликають хвороби шлунка, печінки, підшлункової залози та легень.

Зараз ви читаєте новину «У річці Іква заборонили купатися через глисти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі