четвер, 18 жовтня 2007 07:09

У Надвірній будинки обігріють тирсою

у спальному мікрорайоні Ломоносова на околиці міста Надвірна Івано-Франківської області 18 багатоповерхівок опалюватимуть відходами деревообробної промисловості. Це здешевить опалення вдвічі.

Надвірнянський проект визнали найкращим на всеукраїнському конкурсі з реформування житлово-комунального господарства. Для його впровадження виділили 4 млн грн з держбюджету. Якщо витрати виправдаються, досвід переберуть інші регіони України.

— Проблем із сировиною не буде. Сьогодні тирса не має ціни, її викидають, — розповідає заступник голови Надвірнянської райдержадміністрації Володимир Павлюх, 48 років. — У Надвірнянському районі працює більше ста пилорам. Половина з них не має спеціальних приміщень для зберігання відходів. Частину тирси віддають селянам на сільськогосподарські угіддя, а решта лежить баластом.

Мікрорайон Ломоносова планується повністю перевести на новий спосіб енергопостачання. Усі будинки передадуть в обслуговування об"єднанню мешканців.

— Ми хочемо спершу навести лад у п"ятиповерхівках, — продовжує Володимир Павлюх. Показує на щойно завезений пінопласт біля котельні. — Уже відремонтували покрівлі, ще поставимо віконні склопакети, будівлі утеплимо.

У підвалах будинків замінять старі труби на пластикові. Кожна багатоповерхівка отримає сучасні прилади обліку теплоенергії.

За проектом будинки знімуть із міського балансу — мешканці опікуватимуться ними самостійно.

Заходимо в котельню. Робітники готуються встановлювати лінії підсушки та брикетування тирси. Деревину пресують, щоб давала більше енергії.

Найкраще використовувати відходи різних порід лісу. Довго горить бук, явір, дуб. На придбання вітчизняного обладнання для котельні витратили 500 тис. грн.

— Гроші перерахували із запізненням, тому до початку опалювального сезону не встигнемо все зробити, — бідкається Володимир Павлюх.

Для добового опалення мікрорайону необхідно 17 т тирси.

— У нас виробітки лісу такого об"єму, що нам достатньо всього 2 відсотки всіх відходів,— говорить керівник котельні Михайло Драч, 33 роки. — Скільки деревини спалюють, бо не знають, куди дівати. Ми можемо укладати договори з лісовими господарствами на очистку Карпат. У майбутньому можна забезпечити альтернативним паливом усю Івано-Франківську область. Швеція давно відмовилася від газу. Вони спеціально вирощують вербові плантації, щоб отримувати альтернативний вид палива.

Котельню обслуговуватимуть двоє операторів. Розробили спеціальну лінію, якою подаватимуть брикети прямісінько у піч. Позаду збудували складське приміщення для тирси на 240 кв. м.

— Завдяки котельні ми виграли цей проект, — додає Драч.

Якщо два котли не впораються з тирсою, запустять запасні — газові. Надлишок енергії  використовуватимуть для опалювання сусіднього дитсадка та школи-інтернату.

Мікрорайон Ломоносова заселили наприкінці 70-х років. Відтоді капітальних ремонтних робіт не проводили.

Зараз ви читаєте новину «У Надвірній будинки обігріють тирсою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі