четвер, 08 липня 2010 19:03

"У мене 10 років один номер мобільного телефону"

Автор: фото: надане прес-службою Рівненської облдержадміністрації
  Губернатор Рівненщини Василь Берташ обіцяє навідатись у кожну з 860 сільських рад області
Губернатор Рівненщини Василь Берташ обіцяє навідатись у кожну з 860 сільських рад області

Голова Рівненської обласної державної адміністрації 49-річний Василь Берташ керує областю 100 днів.

Розмовляємо в робочому кабінеті голови. У нього на повну потужність працює кондиціонер, на столі що кілька хвилин дзвонить телефон.

— Якщо я свій графік покажу — все розписано аж до вечора, — чиновник енергійно поправляє краватку. — Оце мав зустріч із міжцерковною радою — прийшли представники 17 конфесій. Вирішили, що у Рівному буде алея Примирення. Місце для неї пошукаємо з міським головою.

Що вам вдалося зробити за перші три місяці на посаді?

— По-перше, збільшився обсяг прямих іноземних інвестицій, зараз маємо майже 303 мільйони доларів. В Острозькому районі данці будують завод із виробництва газобетонних блоків, у Гощанському — азербайджанці будуть виробляти заморожені напівфабрикати. Тривають перемовини з китайцями з провінції Чженцзян — хочуть у Дубровиці зробити торф"яний завод, меблеву фабрику. З бельгійцями домовляємося про виробництво сільськогосподарської техніки. По-друге, зупинили спад промислового виробництва. Підприємства стали випускати більше продукції та більше її продавати. По-третє, перемога над цукрозаводами та молокопереробниками. Торік улітку вони платили людям по 1 гривні 10 копійок за літр молока, а тепер — на 45 копійок більше. В області збільшилися посіви цукрового буряка, люди зможуть здавати сировину за кращою ціною. З того, що не вдалося, — ми розраховували на 45 мільйонів субвенцій із держбюджету, а виділили тільки 12. А нам треба завершити будівництво шкіл у селах Шпанів, Тинне та Глинне, госпіталь інвалідів війни у селищі Клевань.

Чим Рівненщина так приваблює інвесторів?

— У нас дуже великий сировинний потенціал. Поверніть голову вліво, — пропонує Василь Михайлович. Показує на оброблене у формі кубів каміння на полиці. — Ніхто не має стільки базальту, як Рівненщина — 20 відсотків усього запасу України. Є також граніт, бурштин. При облдержадміністрації діє група, яка супроводжує кожен проект від початку його реалізації. Технічні умови, дозволи, бюрократичні перепони — все беремо на себе.

Допомагаємо інвесторам, чим можемо. Наприклад, данцям під час будівництва заводу, де вироблятимуть газобетонні блоки, потрібен був дозвіл від Міністерства екології на видобування піску. Я особисто це питання залагодив.

Як можна вирішити проблему нелегального видобутку бурштину?

— Зараз готується законопроект, щоб вивести бурштин із переліку коштовного каміння. Тоді його зможуть видобувати приватні артілі й офіційно реалізовувати на фабрику. До Євро-2012 ми могли б робити чудові сувеніри. Це також додаткові надходження до бюджету і робочі місця. Ми можемо стати столицею українського бурштину.

Ви організували при ОДА гарячу лінію для скарг на хабарництво та некомпетентність посадовців. Що вас найбільше шокувало з почутого?

— Прийняли 628 дзвінків, 533 справи за ними вже вирішено. Найбільше люди скаржаться на медицину, правоохоронні органи, суди. Наприклад, жінка привезла до рівненської лікарні дитину з апендицитом. Треба зробити операцію, а лікарі просять дати їм 800 гривень. То вона поїхала в районну лікарню, і там дитину прооперували безкоштовно. Я місяць працював над реформами у медицині. Відтепер пріоритетний розподіл коштів іде на невідкладну допомогу. З 1 липня в усіх медзакладах області вона надається безкоштовно.

Я не можу себе багатою людиною назвати, зате називаю щасливою

Що у вас найчастіше просять громадяни, які прийшли на прийом?

— Більшість звертається з питань, які не вирішуються в судах. Ось остання резонансна справа — заробітна платня у Кузнецовську. Там підприємство заборгувало людям 2,5 мільйона гривень. Сьогодні прокурор доповідав, що питання зрушилося — уже 600 тисяч боргу виплатили. Тримаю справу на особистому контролі, після 18 липня поїду в Кузнецовськ.

Ви родом із Полісся. Що зробили для рідного села Лісове?

— Усе, що тільки може зробити земляк, — проклав дорогу, провів водогін та газ. А ще збудував фельдшерсько-амбулаторний пункт: унизу приймальня та кабінети, а нагорі — кімнати медиків. У північних районах тоді була проблема з кадрами, але на хороші умови й фахівця знайти легше. Збудував церкву. Я завжди кажу, що село цивілізоване тоді, коли там є сільська рада, церква й дороги. Постарався зробити так, щоб село було цивілізованим. Якщо комусь із земляків потрібна операція чи є якась біда в сім"ї — обов"язково допомагаю.

Навесні рівненські чиновники оприлюднили свої доходи. Ви торік заробили понад 837 тисяч, на рахунках у банку маєте 1,76 мільйона.

— Я про це не люблю розповідати. Мені ніхто не складав протекцію, всього добився сам. Знаєте, я народився у бідній багатодітній сім"ї. Захотів стати успішним бізнесменом. Сам поступив, сам вивчився, зробив перше підприємство (кооператив на базі "Рембудмонтаж". — "ГПУ"). Потім запрацювало уже і друге, третє підприємство. А коли 1997-го пішов на державну службу, практично весь бізнес продав, а гроші поклав на депозит. Я не можу себе багатою людиною назвати, зате називаю щасливою. Усе, що хотів в житті, — реалізував.

Що для вас на першому місці — родина чи робота?

— Чесно, навіть інколи собі у вину ставлю, що мало уваги приділяв своїй сім"ї. Але тоді й можливостей не було — треба було заробляти гроші. Зранку й до вечора бігав із портфелем замовлень. Тепер думаю інакше — тільки після 40-річчя починаєш по-справжньому цінувати сім"ю.

Ви очолюєте обласний клуб мисливців. Чи вистачає часу на хобі, відколи стали чиновником?

— На полювання — тільки взимку. Ще по неділях можу якось відволіктися від роботи і зустрічаюся з друзями. Тоді можна розказати хороший анекдот, випити чаю, походити по лісі.

Я в житті стабільний — і в друзях, і в політиці. У мене один номер мобільного телефону вже 10 років, як 2000-го його взяв, так не міняю. Я ні від кого не ховаюся, не маю охоронця.

Ваш син Мирослав — успішний бізнесмен, депутат міської ради Рівного. Хочете, щоб пішов вашими стопами?

— Та ні, він не піде на державну службу. Я з ним одного разу про це говорив. Ви знаєте, яка сьогодні заробітна плата на державній службі. Є у сина улюблена справа — він любить автомобілі, займається ремонтом, обслуговуванням. Першу машину сам зібрав і пофарбував — то був маленький джип.

У сімейному автопарку маєте 10 автомобілів. Коли востаннє самі сідали за кермо?

— На роботу їжджу з водієм, бо посада зобов"язує. А в суботу-неділю керую сам, щоб навиків не втрачати.

Зараз ви читаєте новину «"У мене 10 років один номер мобільного телефону"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі