пʼятниця, 22 серпня 2008 07:10

У Львові будують стадіон для Євро-2012

На вулиці Стрийській, на південній околиці Львова, почали будувати новий стадіон. Тут буде проведено три матчі чемпіонату Європи із футболу 2012 року. Конкурс на будівництво виграла австрійська компанія "Альпіна".

— 15 серпня розпочався перший етап робіт, — каже директор міського департаменту Євро-2012 Олег Засадний, 43 роки. — На місці будови викосять траву, обгородять територію, встановлять вагончики для будівельників. УЄФА (Союз європейських футбольних асоціацій. — "ГПУ") вимагає, щоб стадіон був готовий за два роки до початку змагань — улітку 2010 року. Упевнений, ми впораємося.

До місця, де буде стадіон, веде всипана щебенем дорога. Там, де закінчується щебінь, припарковане авто з австрійськими номерами. Двоє чоловіків спілкуються німецькою мовою. Кажуть, що представляють компанію "Альпіна".

— Поки що жодних коментарів не даємо, — говорить один із них російською. — Коли приїде техніка, почнуться роботи, влаштують брифінг.

Територія майбутнього стадіону — це велике поле між об"їзною дорогою навколо Львова та зведеними в 1980-х роках мікрорайонами. Уздовж ділянки їздить трактор із косаркою. Із нього визирає 35-річний Ігор. Каже, працює у фірмі "Зелений трест". Почали косити траву чотири дні тому.

— Роботи багато, площа гектарів сорок, — розводить руками. — Тут раніше танкодром був, тепер у ямах повно болота.

Товариш Ігоря 32-річний Андрій просить не фотографувати його біля трактора.

— Потім скажуть, що ми нічого не робимо. Тут уже телевізійники поназнімали. Ми защіту із косарки знімали, бо трава висока, важко косити. А ввечері в новинах показують: "Щойно техніка приїхала, одразу поламалася", — усміхається.

Посередині поля стоїть вантажний автомобіль ГАЗ із буровою установкою. Працівники геотехнічного інституту беруть проби ґрунту.

— Маємо зробити до шістдесяти свердловин, — пояснює Юрій Мороз, 27 років. — Буримо на глибину вісімнадцять-двадцять метрів. Потім земля здається в лабораторію. Ґрунти хороші, п"ятнадцятиповерховий будинок можна ставити сміливо.

Каже, вся територія стадіону вже детально розпланована.

— Зараз ми буримо на місці, де стоятимуть футбольні ворота. У цей бік ітиме поле, — показує в сторону міста. — Біля траси буде стоянка для автомобілів. А там, де зараз лісок, облаштують відпочинкову зону, вириють два ставки із фонтанами. Води тут не бракує — на глибині п"ять метрів іде високий напір ґрунтових вод.

Із боку об"їзної дороги територію вже обгородили металевим парканом. Робітників тут немає, тільки сторож — 42-річний Мамука Тундуа із Тбілісі.

— Для чего вам этот стадион? — дорікає. — Лобановский умер — и футбол на Украине умер.

Вартість будівництва нового стадіону — 85 млн євро. Охочих вкладати в будівництво не знайшли. Роботи почали за гроші з міського бюджету.

— Зараз розглядаємо пропозиції трьох компаній, готових інвестувати в будівництво стадіону. Це футбольні клуби "Карпати" та "Львів", а також підприємство "Росан", — каже Олег Засадний.

Зараз ви читаєте новину «У Львові будують стадіон для Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі