середа, 19 грудня 2007 07:13

У Чопі хочуть запустити завод із переплавки алюмінію

У місті Чоп на Закарпатті будують завод із переплавки алюмінієвих валиків. Місцеве населення мітингує проти відкриття підприємства.

Чоп розташований на кордоні з Угорщиною. Тут живе 8,6 тис. людей. Поряд діє міжнародний пункт пропуску "Тиса", працює завод із виробництва автомобілів "шкода" та "фольксваґен".

— У серпні 2006 року, — розповідає міський голова Чопа Галина Цар, 45 років, — громадянин Словаччини з міста Жалобін 48-річний Міхал Карх викупив приміщення колишнього заводу з розливу соків. Підприємство розташоване по вулиці Ужгородській на території в гектар і 32 сотки. Торік пан Карх прийшов до мерії та попросив дозволу перепрофілювати завод, щоби переплавляти там алюміній. Міськрада відмовила, бо він не мав відповідних документів, — пояснює Цар. — Та вже 1 вересня Міхал Карх віддав завод у оренду товариству "ОЛМІ-Технолоджі". Це ужгородське підприємство також хоче переплавляти алюміній.

Директор "ОЛМІ-Технолоджі" Ігор Белоєнко звертався до міськради і просив дозволу перепрофілювати підприємство.

— Ми відмовили і йому, — каже Галина Цар, — бо він надав неповний пакет документів. Створення такого підприємства входить до переліку особливо небезпечних виробництв, що впливають на навколишнє середовище. Тому для початку Белоєнко повинен отримати висновок екологічної експертизи, а також дослухатися до думки громадян міста. Пізніше підприємець надав мерії висновки про безпечність виробництва словацькою мовою, — обурюється жінка. — Ми вимагали принести нотаріально підтверджений переклад, але не дочекалися.

Галина Цар дістає з папки списки та підписи жителів міста.

— Жителі Чопа, дізнавшись про можливе відкриття заводу, зібрали понад 500 підписів на знак протесту, — каже. — Люди вимагають від міськради заборонити запуск екологічно небезпечного виробництва. Попереджають, що ляжуть на рейки та перекриють рух на міжнародному сполученні. У листопаді перед будівлею міськради — зібрався мітинг. Серед протестуючих були представники громадських об"єднань "Джерело життя", "Демократична спілка ромів", "Організація ветеранів України".

Директор підприємства "ОЛМІ-Технолоджі" Ігор Белоєнко переконує громаду Чопа, що виробництво буде безпечним. Для переробки алюмінію використовуватиметься високотехнологічне обладнання.

— Але коли ми поставили йому питання, куди вивозитиме відходи від переробки металу і зливатиме стоки — відповісти не зміг, — говорить Цар.

Тим часом містом ходять чутки, що завод уже почав діяти.

— До нас приходять люди та кажуть, що підприємство працює, — скаржиться Галина Василівна. — Ми розмовляли з громадянином Словаччини, який стверджує, що установив на заводі печі, де будуть плавити алюміній. Там уже 20 людей працюють, Белоєнко обіцяє дати роботу 150 жителям міста.

Територія підприємства огороджена високим парканом. Зовні виглядає, ніби завод не працює.

— Як тільки в Чопі відкривається якесь виробництво, вони все бракують, — каже директор Ігор Белоєнко. — У мене є висновки екології та санепідемстанції, що моє виробництво чисте, а технології нові. Утім, завод поки що не працює.

Зараз ви читаєте новину «У Чопі хочуть запустити завод із переплавки алюмінію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі