середа, 26 вересня 2007 07:10

У центрі міста зведуть синагогу

Відбудувати синагогу "Золота Роза" планує єврейська громада Львова. Синагогу зруйнували нацисти за часів Другої світової війни. На руїнах споруди XVI ст. уже проводять розкопки.

— Хочемо відбудувати її точно такою, якою вона була колись, а навколо неї — єврейський квартал, як це зробили у районі Казімєж у Кракові. Для цього нам потрібно 9–10 мільйонів доларів, — запевняє голова благодійної організації "Єврейське відродження" Мейлах Шейхет, 54 роки.

На археологічні дослідження вже витратили 120 тис. грн.

— Юдейський храм не міг бути вищим від сусідніх будинків, тому підлога будівлі розташована на кілька метрів нижче рівня землі, — розповідає археолог Юрій Лукомський, 46 років. — Почали розкопувати, та на перешкоді став високий рівень води. Колись поруч із синагогою стояла лазня — у середні віки їх облаштовували біля природних джерел.

У Львові переповідають середньовічну легенду про Ісаака Нахмановича, який віддав дочку Розу заміж за польського королевича, щоб тільки синагога не дісталася єзуїтам. Наступного дня після весілля дівчина наклала на себе руки. Тому синагогу назвали на її честь.

Єврейська громада Львова нараховує понад 1 тис. вірян. 

Зараз ви читаєте новину «У центрі міста зведуть синагогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі