понеділок, 30 квітня 2007 07:01

У Бабині вибухнули двісті газових лічильників

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Житель села Бабин Гощанського району Рівненської області Володимир Ковальчук біля своєї хати, що згоріла через різке підвищення тиску природного газу в трубах. ”РівнеГаз” відбудовує будинок заново
Житель села Бабин Гощанського району Рівненської області Володимир Ковальчук біля своєї хати, що згоріла через різке підвищення тиску природного газу в трубах. ”РівнеГаз” відбудовує будинок заново

26 квітня, у річницю чорнобильської аварії, жителі села Бабин Гощанського району Рівненської області гасили власні помешкання. Через несправний клапан захисту на газорозподільній станції о шостій ранку різко підскочив тиск у газопроводі й одночасно вибухнули понад двісті газових лічильників у хатах.

Дорога ділить село на північну та південну частини. Кожна з них має окрему гілку газопостачання. Загалом газифіковано 574 будинки. Подружжя Ковальчуків живе на півдні, ближче до Бабино-Томахівського цукрозаводу. У них згоріла хата.

Ковальчуки були в ліжку, коли пролунав вибух і вилетіли двері та шибки з вікон. 49-річний Володимир схопив дружину за руку і в самих трусах вискочив на вулицю.

— Спершу не зрозумів, що сталося. Потім виніс через вікно лежачу маму-інваліда, почав гасити. А воно ще дужче горить. Покликати на поміч нікого — у сусідів теж лічильники зірвало, свою біду мають, — Володимир Ковальчук стоїть на подвір"ї у вимащеній сажею тільняшці. — Хата до самої грубки вигоріла, лише чорні стіни зосталися. Он, — господар показує на чоловіків у спецівках, які розбирають залишки перекриття, — покликав сільських будівельників, щоб починали новий дах класти. Газовики відразу зголосилися оплатити всі збитки. Знають, що винуваті!

На подвір"ї стоять дві вантажівки з дошками, щебенем і цементом. Робітники в рукавицях скидають із даху обгорілі балки і змітають попіл.

Люди як дурні вискакували на вулицю, кричали, виносили дітей

Доки не відбудують хату, Володимир ночуватиме в літній кухні. Його дружину Тетяну в шоковому стані "швидка" відвезла до лікарні. Жінка наковталася диму, доки рятувальники гасили пожежу. Матір-інвалід зараз в онуки, яка живе на іншому боці села.

У будинку самотньої пенсіонерки Лесі Козак зайнявся дах. Від повного знищення хату врятували пожежники — за 40 хв. до Бабина приїхали всі рятувальні служби.

Селяни досі не відійшли від пережитої паніки.

— То не передати, що коїлося! Вибухнуло в усіх одразу. Люди як дурні вискакували на вулицю, кричали, виносили дітей, — згадує секретар сільради Галина Єхало, 38 років. — До газової компанії годі було додзвонитися. То Бог дав, що ніхто не загинув.

Сама Галина встала перед шостою.

— Поставила на плиту повний чайник, а він закипів майже відразу, я ще здивувалася, — розповідає вона. — Потім чую, ніби на веранді щось шкребе. Думала, що то миша. Пішла подивитися, а то лічильник. Він просто розколовся в мене на очах. Із сином через вікно тікали. Тепер боїмося спати вдома — а раптом у сусідів через дорогу вибухне!

Раптовий стрибок тиску газу в трубах пошкодив також у селянських хатах 72 газові плити та 92 опалювальні котли. Вибуховою хвилею потрощило вікна.

— У сусідів Кіриків згорів новий газовий котел за тисячу гривень — не встигли загасити пожежу в кімнаті. А я єдина вчасно похопилася, — розповідає 71-річна Євгенія Степанюк. — Перекрила газовий кран біля плитки і металевий лічильник просто роздуло. Його вже безплатно замінили на новий.

Відшкодувати всі збитки селян погодилося відкрите акціонерне товариство "РівнеГаз".

— У п"ятницю ходили з газовиками по дворах дивитися, яку людям біду наробило, — розповідає сільський голова Юрій Ковальчук, 39 років. У нього теж вибухнув лічильник. — Обійшли 110 хат, іще стільки ж залишилося по той бік вулиці. Остаточну суму збитків іще не порахували. Моєму однофамільцеві Володимиру мають повністю відбудувати хату.

Йому пропонували на вибір — компенсувати збитки грошима або відремонтувати хату. Чоловік обрав ремонт.

"Рівнегаз" замінив 220 лічильників у будинках бабинчан. Доки газ не пустили, селяни готують їжу на грубках та електроплитках.

Зараз ви читаєте новину «У Бабині вибухнули двісті газових лічильників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі