понеділок, 16 липня 2007 07:09

Швейка увічнили на велосипеді

На велосипедній парковці біля Львівської мерії на площі Ринок минулої п"ятниці встановили пам"ятник бравому воякові Швейку — кований силует на велосипеді.

Це вже другий пам"ятник літературному героєві роману Ярослава Гашека "Пригоди бравого вояка Швейка". Перший Швейк — упізнавано пузатий — вітається із відвідувачами на вході до "Віденської кав"ярні" на проспекті Свободи.

Швейка на велосипеді вирішили встановити учасники Міжнародного велотуристичного фестивалю "Швейк фест Галичина-2007", який стартував 7 липня у місті Перемишлі у Польщі. Шістдесят велосипедистів проїхали туристичним маршрутом "Дороги бравого вояка Швейка", який повторює мандрівку літературного героя. Частина його проходила територією сучасної Львівської області. Польські та українські роверисти проїхали понад 250 км із Перемишля до Львова через міста Добромиль, Хирів, Фельштин і Самбір.

— У дорозі були тиждень. Могли би і швидше приїхати, але мали розважальну програму, заїжджали на екскурсії, — розповідає Анатолій Яремчишин, 48 років, координатор фестивалю. — Наймолодшим велосипедистам було по 14–15 років. Менших у дорогу не беремо — дотримуємося вимог Правил дорожнього руху.

До Львова велосипедисти прибули 13 липня. Головною подією останнього дня фестивалю стало встановлення пам"ятника Швейкові. На відкриття на площі перед Ратушею зібралося півтори сотні глядачів. Більшість стояли, спершись на велосипеди.

— Цей металевий Швейк назавжди залишиться на нашій велостоянці, — каже заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів. — Поки що на ній лише зрідка паркують велосипеди, але ми будемо й далі популяризувати цей вид транспорту у Львові.

Проект пам"ятника підготував учасник велофестивалю, львівський художник і скульптор Мирослав Дедишин. Разом із колегами-ковалями викував Швейка на велосипеді у кузні в Дублянах піді Львовом.

— Фігура обійшлася нам десь у 5 тисяч гривень, — додає Анатолій Яремчишин. — Ми подали у мерію комплексний проект підготовки фестивалю, нам обіцяли повернути витрачені кошти. Наступного року плануємо повторити таку ж поїздку. Запрошуємо приєднатися всіх бажаючих.

Поки що біля Швейка на велосипеді туристи та городяни лише фотографуються. Для іншої фігури Швейка під стінами "Віденської кав"ярні" вже вигадали особливий ритуал: у кухоль у руці вояка кидають монети, щоб іще раз повернутися до Львова.

Зараз ви читаєте новину «Швейка увічнили на велосипеді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі