понеділок, 16 липня 2012 05:15

Сонячні колектори окупляться за чотири роки

47-річний Олександр Ейдінов два місяці тому встановив у своєму триповерховому особняку сонячні колектори. Живе у селі Наварія Пустомитівського району Львівщини.

— Платив узимку за газ 5 тисяч гривень, — каже. — Встановлення системи обійшлося у 10 тисяч доларів. Щодня з допомогою сонячних батарей бойлер на 1000 літрів нагріває гарячу воду для ванни, кухні. Також підтримується тепла вода у домашньому басейні. Удень бойлер нагрівається, уночі температура води зберігається. Якщо погода хмарна, колектор працює на 30-70 відсотків. Цього вистачає для домашнього вжитку.

Господар розраховує, що вийде в плюс через чотири роки.

— Два місяці за газ не плачу ні копійки. Але відключати його не буду. Для обігріву всього будинку сонячних колекторів не вистачить. Адже треба, аби батареї опалення на воді віддавали тепло, а не просто підтримували температуру води. Це основний мінус сонячних колекторів. Газом планую обігрівати будинок, а сонцем — нагрівати воду.

— Сонячні колектори ставлять переважно власники дво- і триповерхових особняків, а також кафе й ресторанів, — говорить директор фірми "Техно-АС" Андрій Удовиченко, 52 роки. — Для малих будинків це невигідно. За незначного споживання газу й тепла система окупиться нескоро.

Зараз ви читаєте новину «Сонячні колектори окупляться за чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі