вівторок, 20 листопада 2007 07:10

Скульптуру Швейка встановили за годину

Пам"ятник героєві роману Ярослава Гашека вояку Швейку відкрили минулої суботи в селі Скелівка Старосамбірського району на Львівщині. Перед сільським Народним домом Швейк правою рукою віддає честь, а лівою чухає зад.

— Біля ставка в околицях Скелівки Швейк переодягнувся в форму російського вояка. Тут його упіймав мадярський патруль, — розповідає голова товариства "Чеська бесіда" Євген Топінка, 66 років. — Спершу планували звести пам"ятник у Жовтанцях Кам"янко-Бузького району, проте там ремонтують дорогу.

На відкриття зібралося понад 500 осіб. Присутніх частували кашею з м"ясом. Роздавав її кухар в австрійській військовій уніформі з табличкою "Кухар Юрайда".

Пам"ятник змонтували лише за годину до офіційного відкриття.

— Через хуртовини водії вантажівок відмовлялися везти скульптуру зі Львова, — каже Євген В"ячеславович. — Коли ж Швейка нарешті привезли, поїхав геть кран, що мав його встановлювати.

На урочистості мав приїхати онук письменника Ріхард Гашек.

— Я довго листувався з ним. Він розпитав мене, де Скелівка, як туди їхати, що там їсти. Але так і не приїхав, — говорить Топінка.

— Щороку в області організовують велопробіг "Шляхами Швейка", — говорить сільський голова Скелівки Володимир Цебеняк, 51 рік.

Пам"ятник відкрили в рамках святкування 140-річчя товариства "Чеська бесіда". Воно запропонувало місцевим жителям повернути селу стару назву — Фельштин.

Зараз ви читаєте новину «Скульптуру Швейка встановили за годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі