четвер, 09 вересня 2010 17:56

Скульптурі Ярославові Стецьку в рот запхали папіросу

Автор: фото: Іван ПШОНЯК
  Робітники змивають розчинником чорну фарбу з постаменту під погруддям Ярославові Стецьку у центрі Тернополя
Робітники змивають розчинником чорну фарбу з постаменту під погруддям Ярославові Стецьку у центрі Тернополя

"Як зловлять тих виродків, то провчать краще, ніж міліція. Роздінуть до гола, намастять смолою, трохи пір"я зверху і ганятимуть по селі", — каже 52-річний Василь Івасечко, сільський голова Великого Глибочка Тернопільського району.

У понеділок він дав вказівку місцевим чоловікам по черзі наглядати за скульптурою провіднику ОУН Ярославові Стецьку у центрі села. На минулих вихідних хтось над ним позбиткувався.

Ярослав Стецько був першим заступником провідника ОУН Степана Бандери. У 1942–1944 роках перебував у німецькому концтаборі. У Великому Глибочку провів дитячі та юнацькі роки. Пам"ятник у повний зріст діяча відкрили 2002-го.

— У ніч на неділю обмотали чорною лентою від відеокасети, в рота вставили папіросу, ще й пляшку горілки в руку всунули, — розповідає Івасечко.

Погруддя Ярославові Стецьку у Тернополі вночі проти 28 серпня хтось обляпав чорною фарбою. Два тижні до того в обласному центрі понищили два меморіали провідникам ОУН-УПА. У мікрорайоні Східний постраждав пам"ятний знак полковнику Омелянові Польовому, а в центрі — встановлена цього року дошка Слави Стецько. 45-річний Михайло Цимбалюк, губернатор області, заявив, що бере під особистий контроль розслідування цих справ. У міліції кажуть, запобігти таким випадкам складно, адже злочинці одразу тікають з місця події.

Злочинці одразу тікають з місця події

— Напевне, на Тернопільщину приїхали активісти проросійських організацій, — говорить Степан Барна, 30 років, позафракційний депутат облради.

До цього року над пам"ятниками провідникам ОУН-УПА на Тернопільщині не глумилися ніколи. Натомість страждали меморіали, встановлені за радянської доби. В обласному центрі невідомі постійно збивали букви на постаменті Олександрові Пушкіну, доки їх не замінили наклейками. Два роки тому хтось сходив у туалет на місце запалення вічного вогню. Наслідки побачили російські журналісти, що якраз приїхали у Тернопіль. Керівник обласного архіву вів їх до меморіалу показати, що пам"ятки радянським воїнам-визволителям у місті збережені й у пошані.



Пам"ятнику Леніну відрізали голову


"ГПУ" визначила 10 пам"ятників, які осквернили в Західній Україні за чотири роки.

Уночі на 12 березня 2007 року невідомі повісили на скульптуру Іванові Франку у райцентрі Косів Івано-Франківської області мертвого пса.

У вересні 2007-го група підлітків викрала з пам"ятного меморіалу "Вічний вогонь" в Івано-Франківську 700 кг латунних плит і бойову зірку.

9 березня 2009 року на Верецькому перевалі, що сполучає Закарпаття і Львівщину, облили фарбою пам"ятник. Його побудували угорці на честь 1000-ліття знайдення угорцями своєї батьківщини.

15 березня 2009-го в Ужгороді невiдомі розлили білу фарбу на пам"ятник Шандору Петефi — революцiйному дiячеві Угорської Республiки.

Торік у вересні троє студентів з Вижницького району Буковини розкидали квіти і вінки з підніжжя монумента Тарасові Шевченку у центрі Чернівців. Вилізли на п"єдестал і фотографували один одного на телефони. Хтось із хлопців помочився на пам"ятник.

У жовтні 2009-го з Меморіалу слави на Дубенському цвинтарі у Рівному троє безробітних поцупили 10 букв з латуні. Хотіли здати на брухт і купити спиртне. Вандалів засудили до п"яти років ув"язнення.

У лютому 2010 року в селі Сереховичі Старовижівського району на Волині відрізали голову бляшаному монумента Леніну.

15 квітня цього року вандали осквернили меморіальний комплекс Пагорб Слави у Львові. З обеліска викрали кількаметрову бронзову гірлянду і табличку з надписом.

5-метровий пам"ятник Леніну в райцентрі Маневичі Волинської області у ніч на 16 серпня облили зеленою фарбою. На підніжжі намалювали свастику.

Напередодні Дня Незалежності невідомі зруйнували хрест на Лисій горі у Львові. Він встановлений для вшанування загиблих воїнів-афганців.

Ірина КОПИСТИНСЬКА, Олена ВЛАСОВА, Сніжана РУСИН

Зараз ви читаєте новину «Скульптурі Ярославові Стецьку в рот запхали папіросу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі