понеділок, 22 серпня 2011 05:00

Шкільні ярмарки стали збиткові

Автор: фото: ІГОР ХОМИЧ
  Відвідувачі ринку в Буську у вівторок, 16 серпня, скуповують шкільні товари. Приладдя тут на 10 відсотків дешевше, ніж у магазинах
Відвідувачі ринку в Буську у вівторок, 16 серпня, скуповують шкільні товари. Приладдя тут на 10 відсотків дешевше, ніж у магазинах

Купувати речі для навчального року на спеціалізованих шкільних ярмарках закликають в обласному управлінні освіти. Чиновники повідомляють, що з початку місяця вони почали діяти в усіх районах Львівщини.

— Зобов'язали всі районні відділи освіти відкрити у себе не менше п'яти шкільних ярмарків, — каже 59-річна Надія Біляк з обласного управління. — Перш за все це роблять для зручності. Батькам не потрібно бігати від магазину до магазину, щоб в одному місці придбати форму, в другому ручки, в третьому щоденник. До того ж товари там можна придбати за ціною виробника.

На базарі міста Буськ шкільне приладдя продають на 5–10% дешевше, ніж у крамницях. Таке розпорядження дав власник ринку Володимир Сисун, 51 рік. Там є дві постійні точки продажу канцтоварів. Ще на кількох ятках можна придбати шкільну форму. На цю суботу запланували суто шкільний ярмарок.

— Зберемо кілька десятків підприємців, — говорить у вівторок Володимир Васильович. — Хоча з кожним роком у таких ярмарках усе менша необхідність. Торік з'їхалися продавці із сусідніх районів. Поверталися розчаровані, майже нічого не вторгували. Наші люди перестали відкладати все до останнього. Скуповують необхідне для школи не перед початком навчального року, а впродовж літа, коли є гроші. Тож великого пожвавлення у серпні не спостерігаємо. Продавці шкільної форми взагалі виторгу не мають — не прижилося це в районі.

Базарні дні у Буську — вівторок і п'ятниця. Біля канцтоварів покупців небагато. Щоденники коштують 7,5–15 грн. Портфелі — від 80 до 150 грн. Попитом користуються збірники з готовими домашніми завданнями по 28–60 грн.

— А звідки у вас ці яскраві ранці? — цікавиться жінка років 30.

— Піднебесна, — жартує продавець Микола Гаврилюк, 41 рік. — Беріть краще наші. Трохи переплатите, зате не треба взимку буде по новий портфель на базар бігти.

Розповідає, що покупці все частіше купують вітчизняну продукцію.

— Раніше питали, що дешевше. Тепер покупців цікавить якість. Питають, чи ці зошити або щоденники рекомендовані Міністерством охорони здоров'я. Окрім Буська, їздимо торгувати в Радехів і Почаїв на Тернопільщині. Там узагалі покупців майже немає. Бум почнеться після 20 числа, коли виплатять пенсії.

Жителі Старосамбірського району кажуть, у них досі не працює шкільний ярмарок. 40-річна Лілія Напуда із села Топільниця закупилася на гуртівні у Дрогобичі. Має двох школярів.

— Одяг дітям до школи придбала на початку липня, а купувати шкільне приладдя не доходили руки Подивилася в універмазі у Старому Самборі на ціни, аж лячно стало. А минулого тижня була у справах у Дрогобичі й натрапила на гуртівню з канцтоварами. Купила все, що потрібно дітям до школи, на 250 гривень. Зекономила не менше сотні. Різниця в ціні велика.

Гуртівня розташована на другому поверсі гуртожитку неподалік ринку у центрі міста. Ліля придбала щоденник у твердій обкладинці за 8 грн. У Старому Самборі такий коштує 15. За пластилін заплатила 7 грн, це на 5 грн дешевше, ніж дома. Різниця в ціні на фарби — 4 грн. На папері для принтера заощадила 11 грн.

У Львові шкільний ринок запрацював у середу у виставковому центрі "Шувар-експо" на вул. Хуторівка. Діятиме до кінця тижня.

Зараз ви читаєте новину «Шкільні ярмарки стали збиткові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі