четвер, 26 березня 2009 19:43

Селяни відмовляються дешево здавати худобу перекупникам

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Свинарка Надія Салій доглядає за молочними поросятами на фермі ”Баркому” у селі Гончарівка Пустомитівського району Львівської області
Свинарка Надія Салій доглядає за молочними поросятами на фермі ”Баркому” у селі Гончарівка Пустомитівського району Львівської області

"У селі люди весь час обіжені державою. Тепер телят по 13 гривень за кілограм забирають. Раніше хоч по 16 було. Я й сама маю бичка, йому пару тижнів. Треба продавати, бо як літо потримаєш, то взагалі нічого на ньому не заробиш. Ціна ще нижча буде", — зітхає жителька села Рохманів Шумського району Тернопільщини Софія Липчук, 54 роки.

53-річна Марія Тиндик із села Вовчищовичі Мостиського району Львівської області минулого тижня зарізала бичка. Годувала його на продаж. Та коли підрахувала витрати, вирішила залишити м"ясо собі.

— За маленьке теля на базарі дала 800 гривень. Поки плекала його, виклала ще раз так. А може, й більше, бо ж і молоком, і крупами, і хлібом годувала. Тепер зважила — 80 кіло набрало. От, думаю, продам, куплю холодильник до хати. Та де там — приїхали гендлярі, перекупники, сказали, що ціни на м"ясо впали, тому дадуть за теля 1200 гривень, не більше. Думають, якщо селянам перед Пасхою грошей треба, то вони готові худобу за безцінь дати? А я що, глупа, на них робити? Ліпше м"ясо собі лишу.

Богдан Тимчук, 48 років, із селища Запитів Кам"янка-Бузького району Львівщини утримував по парі свиней кілька років. Відмовився від цього через дорожнечу кормів.

— Колись тримали корову, вдома було молоко, сироватка. Та й хліб дешевий був. Зараз нічим годувати, — каже. — Та й поросята дуже подорожчали. Пара — тисяча гривень. А виростиш свинку — куди здавати?

Закупівельники м"яса у розпачі. Кажуть, залишилися практично без заробітку. Підприємець 43-річний Семен Стахів постачає львівським ринкам яловичину.

— Іще років десять тому проблемно було збути м"ясо через конкуренцію між постачальниками, — каже. — Треба було занижувати ціни по-максимуму. Тепер просто нема де взяти товар. На Львівщині, Тернопільщині — голо. Ще Волинь рятує. Там люди поголовно без роботи. Єдиний вихід для них — сільське господарство.

Через те, що селяни не здають худобу, збитків зазнають м"ясозаготівельні підприємства. На Львівщині вони понад півроку стоять без роботи.

Я що, глупа, на них робити? Ліпше м"ясо собі лишу

— Ми на грані закриття, — розповідає головний бухгалтер "Пустомитим"ясо" Любов Бондар. — Селяни тримають свиней та телят тільки для себе. Їм не вигідно здавати м"ясо за 11–12 гривень за кілограм. А ми більше платити не можемо. Бо ще треба людям у цеху зарплату дати, плюс електроенергія, газ, транспорт.

На Рава-Руський "М"ясопром" цього року не здали жодної тварини. Аби не збанкрутувати, заготівельне підприємство завозить м"ясо з Польщі. Та з березня і це стало невигідно — в Україні мито на деякі імпортні товари, зокрема на м"ясо, підняли до 13%.

— Он недавно з Польщі 150 тонн привіз. Але за що купив, за те продав, — нарікає директор "М"ясопрому" Василь Волинець. — Якщо за 20 тонн колись платив 60–70 тисяч гривень митного збору, то тепер 150 тисяч. Кілограм м"яса у Польщі купую по 7 злотих. Це 18–20 гривень. Плюс мито. Кілограм обходиться у 26–27 гривень. Майже за такою ж ціною продаю в Україні. Отакий заробіток.

Вигідно вирощувати худобу лише великим господарствам, які мають власну переробку, запевняє Володимир Баран, 63 роки. Він директор однієї з найбільших компаній — виробників м"ясних продуктів Львівщини "Барком".

Фірма вирощує свиней, виготовляє 60 т виробів щомісяця. Продукцію збувають у власних магазинах "Родинна ковбаска".

У "Баркомі" сьогодні п"ять ферм на 15 тис. свиней. Іще 10 тваринницьких комплексів готують до запуску. Для потужного виробництва свого м"яса замало, тому фірма докуповує його у поляків.

Заступник директора з тваринництва Богдан Ткач переконаний, що свинарство — найприбутковіший бізнес:

— Свиня на 120 кілограмів виростає за півроку. Ми маємо м"ясні породи — найма, родони, піайсі. Мінуси — те, що в Україні не виробляють добрих преміксів (сумішей, які підвищують харчову цінність комбікормів. — "ГПУ"), а імпортні дорогі. Й дотації малі — 2,15 за кілограм. А якщо свиня має більше ніж 130 кілограмів, то й того вже не дають. Бракує кваліфікованих зоотехніків. У нас на фірмі працюють два поляки та канадець.

Тваринники Львівщини та Тернопільщини кажуть: їм вигідно буде вирощувати худобу, якщо дотації держави підвищать до 5 грн за кілограм. І виплачуватимуть компенсації навіть на великих тварин. Тоді й селянин, і фермер прагнутимуть, щоб худоба набрала якомога більше ваги.

Зараз ви читаєте новину «Селяни відмовляються дешево здавати худобу перекупникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі