четвер, 17 березня 2011 17:48

Сечокам'яній хворобі можна зарадити за 30 хвилин

— Спочатку поболювало в поясниці. Думала пройде. Потім зачастила до туалету, а далі в сечі кров появилася. Зробила УЗД. Виявилося, у мене в лівій нирці камінь на 1,5 сантиметри.

Впала в паніку, думала нічого, крім операції, мені вже не допоможе, — розказує Галина Ліпіда із міста Борислав. Жінка звернулася за допомогою в Центр літотрипсії та ультразвукової діагностики, що на вул. Огієнка 3, у клінічній лікарні Львівської залізниці.  Тут людям із сечокам'яною хворобою камені в нирках, сечоводах і сечовому міхурі дроблять спеціальним апаратом — літотриптором.

— У центрі мене оглянули спеціалісти. Сказали, мою проблему можна вирішити за 30–60 хвилин. Без операції, без болю і шрамів. Порадили зовнішнє, без розрізів, дроблення каміння, — розказує Галина. Перед процедурою лише води попила. Лікар притиснув до мене спеціальний прибор, що голосно цокав. Нічого не боліло. На екрані апарата я спостерігала як від каменю відколюються кусочки. Помочившись, я побачила на дні стакана перші шматочки каменю. Через тиждень маю прийти на контроль, перевірити чи все вийшло. Навіть не думала, що мою проблему можна вирішити настільки швидко.

Галині роздробили камінь за допомогою літотриптора. Це найсучасніший апарат німецької фірми "Дорніє", такий є лише в Центрі літотрипсії. Він без розрізу та наркозу за допомогою ударної хвилі дробить каміння в нирках, сечоводах і сечовому міхурі.

— За допомогою ультразвуку або рентгену ми бачимо, де розміщений камінець. Туди фокусуємо ударну хвилю. Спочатку малої енергії, потім поступово сила і частота збільшується. Це дозволяє хворому звикнути до процедури і не відчувати болю, — каже Юрій Грицина, лікар центру. — Протягом декількох днів подрібнені частини каменів виходять природним шляхом у вигляді піску та дрібних уламків.

Апарат для ЕУХЛ (екстракорпоральна ударно-хвильова літотрипсія) дозволяє подрібнювати камені розміром від 0,5 до 2,5 см.

— Чим менший камінь, тим легше його позбутися. Якщо люди звертаються на початкових стадіях хвороби, їм можна допомогти лише одним сеансом. Дробити каміння більші за 25 міліметрів не бажано, фрагменти можуть забити сечові проходи, — пояснює Грицина. — Кількість сеансів залежить від твердості каменю. Є фосфатні, що легко дробляться. Найтвердіші — оксалатмоногідрати.

У Центрі наголошують, літотрипсію можуть проходити не всі. При тяжких формах цукрового діабету, вагітності та запальних хворобах нирок процедуру не рекомендують.

— Щороку кількість хворих на сечокам'яну хворобу зростає, — зауважує Юрій Ростиславович. — Аби запобігти утворенню каменів, раджу пити більше рідини — до 2 літрів у день. Хоча б раз на рік варто проводити УЗД сечовивідних шляхів і консультуватися в уролога.

Також центр обладнаний ультразвуковим сканером експерт-класу "Аспен" фірми "Сіменс". На ньому можна пройти широкий спектр обстежень, починаючи з класичних: печінки, нирок, простати, молочних залоз, репродуктивних органів жінок, судин, суглобів, м'язів, закінчуючи вузькоспеціалізованими — обстеження судин статевого члена при порушеннях ерекції, яке на теренах Західної України можна пройти лише тут.

Записатися на прийом до Центру літотрипсії та ультразвукової діагностики можна

за тел.: 0(32) 226 30 80, 0(98) 058 74 40.

Адреса: м. Львів, вул. Огієнка 3, на території лікарні Львівської залізниці, вхід із двору, перший поверх. Докладніше — www.uro.lviv.ua.

Зараз ви читаєте новину «Сечокам'яній хворобі можна зарадити за 30 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі