четвер, 16 липня 2009 19:36

П"ять сімей живуть у будинку без даху

Три роки поспіль на вул. Здоров"я, 7 у центрі Львова столітній австрійський будинок на чотири поверхи накритий целофановою плівкою. Коли йде дощ, жителі втікають зі своїх квартир.

— Куди ми вже тільки не зверталися — марна справа, — бідкається мешканка 59-річна Марія Мартин. — Із ЖЕКу приходять, співчувають, та нічого не роблять. А нам треба якось тут жити. Хто із сусідів мав куди відселитися — забрався, а я та ще п"ятеро сімей зосталися.

Цей будинок є пам"яткою архітектури місцевого значення. На зовнішній стіні дому хтось зірвав табличку, що засвідчує приналежність до історичної спадщини. У під"їзді стінами стікає дощова вода, вони вкриті тріщинами та грибком. Пахне сирістю. З-під фундаменту росте дерево.

— П"ять років тому до мене підійшов сусід із четвертого поверху Леонід Григорян і попросив дозволу на частину стріхи, — розповідає житель 53-річний Орест Рубай. Він мешкає на першому поверсі. — У нього підростало троє дітей: дві дівчинки та хлопчик. Пояснював, що малий Рубен йде у перший клас, хоче йому окрему кімнатку зробити, там комп"ютер поставити. Ми Льоню знаємо з дитинства. Тому всі сусіди підписали дозвіл на частину даху.

За кілька днів Григорян продав свою квартиру.

— Уже тоді ми почули перші гуркоти. Зі своєї квартири новий власник робив суцільні сходи на п"ятий поверх, — веде далі Рубай. — У нас по стінах пішли тріщини. Він зміщував австрійські труби, вставляв нову каналізацію. Від того затопило підвал, почали мокріти стіни. Через установлення своїх модних камінів забив наші комини. Тоді на Новий рік ми мало не потруїлися чадним газом.

2006-го новий господар помешкання зняв дах, накрив його плівкою. І зник. Його оголосили в розшук. Сусіди не знають ані його прізвища, ані імені. Поштовий ящик забитий квитанціями. Вони на прізвище Григорян. Від газу та світла квартиру відключили.

— Зі стріхи познімав дашки для захисту від дощу. Вода стікає на капітальну стіну між будинками. Вона сиплеться, — каже Орест Васильович. — У своїй квартирі стіну можу пальцем проткнути. Усе гниє. Коли моя донька народила дитину, через антисанітарію мусила виселитися з тої хати. Ремонту вистачає на два роки. У сусіда на третьому поверсі на стелі дно океанське.

— У цьому будинку ми не в силі щось змінити, — виправдовується головний інженер Львівського міського комунального підприємства "Старий квартал" Катерина Шульга. — Виконком Франківської райадміністрації дозволив господарю квартири номер шість робити надбудову. Цьому чоловікові бракувало лише довідки з Держінспекції. Інші дозволи були на руках. Тепер його розшукують, справу про визнання будівництва незаконним розглядатиме Франківський райсуд. Та спочатку треба знайти цього "розумника".

Начальник відділу житлового господарства Франківської районної адміністрації Тарас Ящишин говорить, що нічого не чув про цей випадок. У юридичному відділі установи відмовляються будь-що коментувати. А керівник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко стверджує, що на початок робіт у будинку на вул. Здоров"я, 7 немає жодних дозволів. Добудовувати поверх власник квартири почав самовільно.

— Нехай би ним міліція зайнялася, — каже вона. — Ми не можемо до квартири зайти — це його приватна власність.

Зараз ви читаєте новину «П"ять сімей живуть у будинку без даху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі