понеділок, 19 березня 2007 16:40

Премії тепличникам видають свіжими огірками

Автор: фото: Леонід ТІТ
  Марія Ткач (праворуч) продає свіжі збаразькі огірки на центральному ринку Тернополя
Марія Ткач (праворуч) продає свіжі збаразькі огірки на центральному ринку Тернополя

Урожай перших огірків зібрали на Збаразькому тепличному комбінаті Тернопільської області.

Щодня із Романового Села, що за 18 км від обласного центру, на базари Тернополя доправляють 400 кг зелених огірків. Їх городяни розкуповують до вечора.

— У мене найдешевше — 8,5 гривні, — працівниця теплиці Марія Ткач поправляє поліетиленовий пакет із огірками. Жінка в теплій жилетці — зранку в Тернополі ще холодно. — Інші продавці правлять і по 10 гривень за кілограм. Покупці беруть по-різному: хто 10-кілограмовий пакет, хто три-чотири огірочки просить зважити, на 200 грамів.

Тепличне господарство Збаразького комбінату в Романовому Селі займає 6 га.

— Чотири засаджуємо огірками, а два — помідорами, — каже Марія Ткач. — Розсаду сіємо на початку грудня, а перед Новим роком висаджуємо рослини в ґрунт. Насіння беремо українське та голландське. Ближче до літа висіваємо в теплицях маленький огірок сорту "Кураж". Його зручно консервувати. А на відкритому ґрунті сіємо червоні та цукрові буряки, моркву, капусту, гречку та пшеницю.

Марія Ткач каже, що цього року непоганий урожай. Перші огірки зі Збаразького тепличного комбінату на базарах з"явилися наприкінці лютого. Продавали їх по 12 грн за кг. За тиждень огірки подешевшають на гривню, а перед Великоднем ціна стрімко зросте. Тоді ж із Романового Села привезуть помідори. Ціну на них ще не визначили.

Ближче до літа збаразьку городину продаватимуть на базарах Львова, Хмельницького та Києва.

— Огірки з Романового Села безпечні для вживання. Експертиза не виявила в них нітратів, — запевняє 36-річна Наталія Остапів, заступник начальника обласної лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи. — На центральному ринку Тернополя огірків зі Збаразького тепличного комбінату найбільше. Решту овочів виробники привозять із теплиць Львівської та Івано-Франківської областей.

На Збаразькому тепличному комбінаті вирощують городину 150 працівників. Із початку березня щотижня їм видають премію — кілограм свіжих огірків. Планують давати по 1,5 кг, коли овочів на грядках побільшає. Свіжі огірки та помідори працівники безкоштовно отримають і перед Великоднем.

Біля теплиць у Романовому Селі є спеціалізований магазин господарства. Овочі тут продають на гривню дешевше, ніж на базарах Тернополя. Покупці розбирають продукцію ще до обіду.

Зараз ви читаєте новину «Премії тепличникам видають свіжими огірками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі