понеділок, 20 серпня 2007 07:11

Помер письменник Юрій Керекеш

16 серпня на 86-му році помер український письменник Юрій Керекеш.

Він народився 1921 року в закарпатському селі Великі Лучки на Мукачівщині. Малим хлопчиком розділив долю родини в еміграції у США. 1940-го повернувся на Закарпаття. Закінчив медичний факультет Будапештського університету та філологічний факультет УжДУ. Працював у редакції газети "Закарпатська правда" та артистом в облмуздрамтеатрі. 1947 року його виключили з лав КПРС, після чого він учителював у закарпатській глибинці.

Найвідоміший роман Керекеша — "Блукання в порожнечі".

— Юрій Керекеш був дуже толерантною людиною, — згадує письменниця Лідія Повх. — Йому притаманна шляхетність ХІХ століття. Ніколи ніхто не бачив, щоб Юрій Юрійович випивав.

Одружився письменник у свій день народження на полячці Гелені Новіцькій.

— Моя мама розповідала, що їхнє весілля було просте, навіть убоге, — пригадує молодша донька Ольга Новікова. — Батько тоді працював артистом. Між репетиціями вони швиденько побігли до РАГСу й розписалися.

Юрій Керекеш був однолюбом — 61 рік прожив із однією жінкою. Має двох доньок — Людмилу та Ольгу. Останні чотири місяці був прикутий до ліжка.

Поховали Юрія Керекеша поряд із могилою кращого друга Петра Скунця.

Зараз ви читаєте новину «Помер письменник Юрій Керекеш ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі