четвер, 19 квітня 2007 07:03

Отця Богдана колись вітав Папа Римський

Минулої неділі помер отець Богдан Щур, 94 роки, найстаріший священик Стрийської єпархії УГКЦ. У храмі Положення Пояса Пресвятої Богородиці села Держів Миколаївського району Львівської області отець Богдан був парохом 63 роки.

— Для кожного мав добре слово, умів гарно сказати, пожартувати, коли треба, — розповідає сільський голова Держова Ярослава Гузар. — Мав дуже гарний голос. Не віриться, що ми вже не почуємо його "Христос Воскрес!".

Отець Богдан родом із Бережанського району Тернопільської області. Богословську академію закінчував у Львові.

— Сан він отримав 1942 року, — розповідає отець Павло Худ, прес-секретар Стрийської єпархії. — Його святителем був Блаженний мученик Микита Будка, а після виходу УГКЦ із підпілля отця Богдана благословляв Блаженнійший Патріарх Мирослав Любачівський. Із 90-річчям пароха Держова вітав Іван Павло ІІ — надіслав отцю грамоту-благословення.

Останніми роками отець Богдан страждав на хворобу легенів. Останнє богослужіння він відправив на Різдво.

— Казав після служби, прийде на Великдень, але хвороба не пустила, — додає Ярослава Гузар. — Онука Зена забрала його до Львова, отець довго лежав у лікарні, а за кілька днів до смерті попросився назад, до Держова. Казав, хоче померти у своєму селі.

Поховали отця Богдана на цвинтарі в Держові. На панахиду прийшли півтисячі його парафіян і друзів.

Зараз ви читаєте новину «Отця Богдана колись вітав Папа Римський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі