понеділок, 25 червня 2007 07:00

Олексій Явний навмисне побив сім машин

Автор: фото: Людмила ГУСТЕНКО
  Тернополянин Олексій Явний хотів продати свою стареньку ”волгу” за 400 доларів
Тернополянин Олексій Явний хотів продати свою стареньку ”волгу” за 400 доларів

42-річний Олексій Явний власною 21-ю "волгою" в"їхав у двір Тернопільської облавтоінспекції і побив три службові й чотири приватні автомобілі.

Олексій мешкає разом із дружиною Галиною, 17-річною донькою та 80-річною мамою в "хрущовці" в мікрорайоні "Сонячний", майже на околиці Тернополя.

Біля під"їзду на лавці сидять кілька пенсіонерок.

— Я йому не рідна мати, але виховую з двох із половиною років, — розповідає одна з них, доки йдемо до квартири на першому поверсі.

У ній чистенько, але бідно. Меблі з облупленою фарбою, у коридорі стоїть старий велосипед, автомобільні шини. Олексій (по-вуличному чомусь Олег) з"являється в дверях кімнати. Якийсь час слухає розмову, а потім раптом починає ридати і зачиняється в кімнаті. Дружина засмучено махає рукою:

— Переживає! Розуміє, що накоїв дурне.

Олексій повертається. Має трохи розгублений вигляд, мружить очі. Сідає в кутку біля умивальника:

— Тій "волзі" 45 років. Придбав її п"ять літ тому, коли працював слюсарем у котельні. Жили непогано. Галина, — киває у бік дружини, — не знала, що таке транспорт. Всюди їздили машиною.

Та Олексій не спрацювався з новий майстром і звільнився. Півроку перебивався тимчасовими заробітками. Тільки нещодавно влаштувався сторожем на фірму.

— Щоразу думаєш: чи купляти літр бензину та їхати у село, чи продукти. Донька росте, потрібні гроші. Пробував таксувати, але не мав грошей, щоби купити місце. Плюс потрібна ліцензія. Якось уночі вирішив заробити, увімкнув зелений вогник замість шашечок, але в одному місці простояв годину, в другому — і ні з чим повернувся, — зітхає. — Нема нормального місця, нема чого і виходити.

"Волгу" вирішив продати взимку, дав оголошення. А коли прийшли покупці, не зміг завести:

— У ній усе позамерзало, на воді працювала, — розповідає чоловік. — Тримав її на стоянці неподалік. Але недавно стоянку закрили, довелося машину перегнати під хату. Перші дві ночі все було нормально, а на третю колеса пробили. По-моєму, 4 червня знайомі подзвонили, що є місце на стоянці. Я тоді трохи випив, але сів за кермо. І попався. Інспектор склав протокол, машину забрали на штрафмайданчик. Через кілька днів віддали, але талон і права не повернули. Сказали зробити передню передачу, тоді документи віддадуть.

Через кілька днів на оголошення відгукнувся підприємець, який хотів придбати батькові стареньку "волгу" — за 400 доларів.

Донька росте, потрібні гроші

— У п"ятницю з покупцем поїхали у МРЕО, а там облом получився, — веде далі Олексій. — Мені сказали, що не маю права ні зняти машину з обліку, ні поставити. Бач, нема номерів на кузові й моторі. Але я її так і купляв. Мотор іще потім міняв, поставив заводський. Так і в техпаспорті пишеться. Усі ці роки їздив по довіреності. Не переоформляв, бо дорого: машина — 400 доларів і переоформлення — 400 "зелених".

Покупець заплатити їх не захотів. Явний зрозумів, що машина нікому не потрібна. Каже, що дуже перенервував, не спав усю ніч. У суботу зранку випив 150 грамів для хоробрості. Коли під"їхав до двору обласної автоінспекції, шлагбаум піднявся, виїхало патрульне авто. А Олексій у цей момент заїхав.

— Я старався сильно не бити машини, лише почеркати. Не скажу, чи задоволення отримав. Я відключився. Нічого не пам"ятаю. Я сам зупинився. Мене витягнули з машини, поштурхали трохи, — розповідає Олексій, намагаючись натягнути рукав футболки на синець на передпліччі. — Ні, мене не били, хіба випадково притиснули. Що заробив — то й получив. Я розумію, що був неправий.

Явного доставили до міськвідділу міліції і протримали до десятої вечора. Мати і дружина тричі телефонували. Увечері Галині дозволили привезти теплий одяг, їжу, цигарки. На ніч Олексія закрили в карцері, а наступного дня склали протокол і відпустили.

Чоловік запевняє, що на виявлення сп"яніння лікар його не оглядав.

Дружина і мати неохоче розповідають, що в понеділок в Олексія дуже боліла голова, він жменями ковтав пігулки. Хотіли викликати "швидку", однак він заборонив. Через біль у спині не міг лягти. Ноги, спина, руки й досі вкриті синцями. У перші дні ледве ходив.

Олексій зітхає:

— Думав, продам машину, поїдемо з жінкою відпочити...

Зараз ви читаєте новину «Олексій Явний навмисне побив сім машин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі