понеділок, 24 грудня 2012 05:15

Новий притулок розрахований на півтисячі собак

Депутати Львівської міської ради виділили 4 га землі на вул. Шевченка для будівництва притулку для бездомних собак. Ним керуватиме комунальне підприємство "Лев", яке опікується бездомними псами. Зараз їх відвозять на вул. Промислову, де є офіс "Лева".

— Маємо вісім кліток і 10 відкритих вольєрів, де стоять утеплені будки. У нас сьогодні перебуває 51 тварина, — розповідає Роман Гарматій, 46 років, виконувач обов'язків директора підприємства. — Плюс ветеринарний кабінет та робочі приміщення. У новому притулку буде місця для 500 собак, 100 котів, кілька кліток для птахів і стайня. Передбачені ветеринарні й рентген-кабінети. Будемо надавати послуги стерилізації. Вартість будівництва ще невідома, бо немає кошторисного проекту, буде в лютому.

Як ви відловлюєте собак і що з ними робите?

— Про бездомних тварин нам повідомляють львів'яни. Щодня двоє собаколовів мають п'ять-шість виїздів по місту. Якщо пес сам іде до нас, даємо корм і беремо руками. Якщо агресивніший, закидаємо петлі. Стараємося не робити цього, якщо навколо багато перехожих — видовище не дуже приємне. У притулку собак стерилізуємо. Тоді вирішуємо, лишати в себе чи відвозити назад. Повернути можемо, якщо в тому районі є волонтери, які опікуватимуться твариною — підгодовуватимуть, повідомлять у разі хвороби. Безнадійно хворих усипляємо. Так само звозимо до себе мертвих тварин. Трупи зберігаємо у холодильниках. Потім гуртом відвозимо на Жовківське підприємство кісткового борошна, яке утилізує їх.

Скільки коштує стерилізація тварини?

— 212 гривень. На наступний рік у міському бюджеті для цього заклали 104 тисячі. Загалом утримання підприємства 2012-го обійшлося десь у 300 тисяч. Ледве вистачило. Це зарплати працівників, корм тваринам, бензин, газ і світло. Зарплата собаколова — 1800 гривень, ветеринара така ж, робітника — 1600. Загалом у штаті 10 людей.

Чим годуєте псів?

— Купуємо сухий корм, для цуценяток варимо каші. Добрі люди постійно привозять нам варені страви. Беремо у місцевого м'ясопереробного підприємства кістки та фарш. Собачки в нас не голодують.

Можна у вас узяти собаку для себе?

— Так. Треба прийти на Промислову, це кінцева трамвая №6. Беремо символічну плату, не більше 20 гривень. Минулого місяця 30 собак прилаштували у сім'ї. Допомагають волонтери, які розповсюджують фото собачок в інтернеті.

Зараз ви читаєте новину «Новий притулок розрахований на півтисячі собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі