четвер, 16 жовтня 2008 17:36

Новий підрядник зводитиме стадіон за 85 мільйонів євро

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Міський голова Львова Андрій Садовий готується до звіту перед депутатами  у своєму кабінеті в Ратуші
Міський голова Львова Андрій Садовий готується до звіту перед депутатами у своєму кабінеті в Ратуші

Міський голова Львова Андрій Садовий, 40 років, попросив Верховну Раду провести позачергові вибори мера та депутатів міськради.

Розмовляємо з мером у його кабінеті 14 жовтня.

— Фінансові клани під шумок, який зараз у державі, хочуть змістити секретаря міськради та міського голову. Потім почнуть дерибан землі, — мотивує свою позицію Садовий. — Тому я сказав: хлопці, давайте всі в один день підемо на вибори. Останнє слово залишимо громаді.

Перевибори допоможуть підготовці до Євро-2012?

— Роботі допоможе стабільна ситуація в місті. Президент Віктор Ющенко під час останнього візиту у Львів просив не використовувати підготовку до чемпіонату для політичних протистоянь. Його не слухають. Беруть Євро як дубинку — і хто кого сильніше вдарить.

Через надмірну політизацію процесу підготовки я не хотів звітуватися перед депутатами. Витримав паузу. У четвер на пленарному засіданні розповім про підготовку. Міг би цього й не робити. За законом, звітую за роботу виконавчих органів раз на рік. Востаннє, здається, у травні цього року.

За оцінками експертів УЄФА будівництво стадіону у Львові було на межі провалу. Яка ситуація нині?

— Станом на 14 жовтня не порушуємо жодного терміну. Плідно попрацювали з "Альпіною" (австрійська фірма, що мала будувати стадіон. — "ГПУ"). Зробили проект, який пройшов усі погодження. Їхня фірма "Арніка" подала кошторис робіт. Він не перевищував 85 мільйонів євро. Від уряду отримали погодження на підписання контракту на таку суму. Але австрійці в останній момент збільшили ціну до 120 мільйонів євро. Аргументували нестабільною політичною ситуацією в Україні. Ми відмовилися. А депутати на цьому спекулюють, кричать про корупцію австрійської компанії. Іноземці з нас сміються — не підписали угоди, а вже злодіїв шукають. А в Україні хоч одного бандита знайшли? Я особисто не вникав в історію цієї компанії. На ринку вони працюють десятки років. Мають представництва у 26 країнах світу.

Коли оголосять нового генпідрядника?

— Думаю, до кінця жовтня. Ведемо перемовини із кількома іноземними компаніями, які погодяться зводити стадіон за 85 мільйонів євро й менше. Будівництво головної споруди, стадіону, є складним процесом. Легше запустити ракету в космос. У Донецьку за час будівництва вже втретє змінюють генпідрядника. Але робота нормально триває.

Де збираєтеся брати гроші на спорудження арени?

— Теоретично гроші є. Ухвалили виділити з бюджету розвитку 80 мільйонів гривень на початок будівництва. Гадаю, подальші роботи поможе профінансувати держава. У Києві стадіон зводять винятково за державні кошти. У Польщі 40 процентів вартості стадіонів покриває держава. А ми що — лисі?

Звісно, компенсуватимемо частину витрат на будову за рахунок продажу землі довкола нового стадіону. Були інвестиційні пропозиції від власника футбольного клубу "Карпати" Петра Димінського. Та він зажадав великої компенсації — і готелі, і земля на вулиці Стрийській, і територія поряд стадіону "Україна".

Львів"ян турбує стан доріг та опалення помешкань.

— Температура на вулиці плюс 15 градусів — зараз не подаватимемо тепло. Якщо буде не вища плюс 8 градусів протягом трьох днів, увімкнемо.

Тепер про вулиці. Не ремонтують дороги, всі кричать, лагодять — теж здіймають галас. Цього року в ремонті 324 вулиці. Коли таке було у Львові? Так, є відсоток непорядних фірм, які їх упорядковують. Уже говорили про "Константу-захід", що затягує роботи на Торговій площі. Озвучую їх, аби з ними вже ніхто й ніколи не працював. Фірма, яка будує вулицю Шпитальну, теж непорядна. А затори — то від масових порушень правил дорожнього руху.

До зими відремонтуємо всі дороги. Працюємо таким темпом, бо інакше не встигнемо до 2012 року. Треба ще активніше робити. Але боюся, робітники тоді вийдуть на вулиці і страйкуватимуть.

Зараз ви читаєте новину «Новий підрядник зводитиме стадіон за 85 мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі