пʼятниця, 21 травня 2010 16:57

"Не ставлю на меті перерозподіл землі, як мені закидають"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Губернатор Львівщини Василь Горбаль розмовляє по телефону в своєму робочому кабінеті у вівторок о 21.30. Позаду нього стоїть великий акваріум. На стіні під портретом президента — ікона Богородиці
Губернатор Львівщини Василь Горбаль розмовляє по телефону в своєму робочому кабінеті у вівторок о 21.30. Позаду нього стоїть великий акваріум. На стіні під портретом президента — ікона Богородиці

18 травня депутати Львівської обласної ради голосували за висловлення недовіри губернатору Василеві Горбалю, 39 років. Для прийняття рішення не вистачило трьох голосів.

Із Василем Михайловичем зустрічаємося цього ж дня о 21.00 у його робочому кабінеті. Він щойно закінчив нараду із заступниками. Виглядає стомленим. Сидить за столом, закладає ногу на ногу.

— Будь-яка людина з Партії регіонів, яка б очолила область, отримала б подібну оцінку, — каже. — Опозиційні депутати готуються до наступних виборів. Конкурують між собою за право називатися справжньою опозицією. Але має бути певна межа. Ця суперечка безглузда. Жителі області скоро спитають, яка з неї користь.

Львівські політологи ваше призначення називають "засланням". Говорять, президент покарав вас через конфлікти з керівництвом Партії регіонів.

— Мені неприємно, що призначення називають "засланням" саме у львівському середовищі. Видно, люди ставляться до своєї області як до провінції. Хоча Львів завжди вважали культурною столицею. Посаду мені запропонував президент і я погодився. Мав певний час на роздуми, бо інформація про майбутнє призначення до мене дійшла заздалегідь. На зустріч із президентом ішов уже з певним баченням подальшої роботи.

Кандидатурою номер один на посаду губернатора називали Петра Писарчука (львівський бізнесмен, нардеп від Партії регіонів. — "ГПУ"). Які у вас тепер стосунки?

— Я не забирав чужу посаду, нікого не підсиджував, як це буває в деяких колективах. Тому в Петра Івановича до мене немає жодних претензій. Ми періодично зідзвонюємося.

Як оцінюєте економічну ситуацію на Львівщині?

— Не буду говорити, що економіка області в хорошому стані. Тут говорять про розвиток інвестиційних проектів. Але ці проекти розглядаються роками, нічого нового. Багато можемо говорити про культурну спадщину. Але одними заявами її не врятувати. Якщо в області є господарник, то має відчуватися його рука.

Не хочу оцінювати роботу попередників, бо вони працювали в інших умовах — було чітке протистояння між Кабміном і Секретаріатом президента. Попереднику доводилося загравати з певними політичними силами. Такі речі відволікали від основної роботи. Згоден, треба шукати компроміс. Але компромісні рішення завжди найслабші.

Ви досі не оновили штат голів райдержадміністрацій. Немає гідних кандидатур?

— Сьогодні на сесії облради Роман Ілик (перший заступник голови облради, "бютівець". — "ГПУ") заявив, що затягування кадрових питань шкодить. Чому шкодить? Люди, які зараз виконують обов"язки голів райадміністрацій, так же працюють, як і до мого призначення. Ще й увага до їхньої роботи значно більша. Бо йде мова про доцільність їх перебування на посаді. У перший же день я попередив апарат, що контроль за роботою буде значно більший. Як мій, так і правоохоронних органів.

Мої заступники поки що теж працюють. Лише Сергій Таратута одразу заявив, що прийшов із бізнесу і в бізнес повертається. Більше випадків демаршу не було. Усі живі люди, тому переживають за свої посади. Звичайно, хто пішов у конфронтацію, не буде працювати.

Що вдалося зробити за місяць на посаді губернатора?

— Займаємося підготовкою до Ради регіонів, яка відбудеться 27 травня у Львові за головування президента. Проведена координаційна рада до Євро-2012. На ній зрозумів, що заступники голови обладміністрації чітко не знають, хто чим займається.

Готуємося до 10-го ювілейного економічного форуму. Я переговорив зі своїми друзями, які очолюють інвестиційні представництва, про їх бачення Львівщини. Відвідав форум у Польщі. Мені прикро, що ми неефективно користувалися сусідськими пропозиціями. Польща займає високу питому вагу в обсязі інвестицій. Поляки згідні спонсорувати співпрацю. А місцеві чиновники їздять у Польщу хіба як туристи — під прикриттям проведення зустрічей, форумів. Звіт про відрядження ввели не для того, щоби списати якісь кошти. Від тих поїздок мають виникати ідеї.

Створили міжгалузеву комісію по вивченню земельних питань. Я звернувся в Київ по консультативну допомогу. Хочу, аби певні люди приїхали для обліку земельних ресурсів. За основу візьметься місто Львів, один приміський район, один прикордонний. Не ставлю на меті перерозподіл землі, як мені закидають. Перевіримо законність прийняття земельних рішень. Розглядаємо, які інвестиційні проекти можна реалізувати на тій чи іншій території.

Чим будете займатися далі?

— Земельна реформа, реформа місцевого самоврядування. Зміни повинні впроваджуватися на рівні держави, але ініціатива має йти з регіонів. Потрібна активна діяльність голови та депутатів обласної ради. Залучення "зелених" грошей, тобто розвиток гірських територій. На жаль, від лісів залишається тільки пісня "Ой, смерека". Ними потрібно займатися, шукати інвестиції для підняття екологічного рівня. Мені не подобається слово "депресивні території", але на Львівщині є такі, і їх треба піднімати.

Із ким товаришуєте у Львові? Як відпочиваєте?

— Із багатьма керівниками зав"язалися хороші особисті стосунки. Знайшов час зустрітися з однокласниками. Зможу поєднати відпочинок із користю для справи. Хочу поїздити по районах, на власні очі побачити проблеми. Нещодавно виїхав в один район, нікого про це не повідомляв. Готель замовляв на іншу особу. Але все керівництво району звідкись дізналося про мій візит. Несподівані візити — проблема. Але я щось придумаю.

Де живете у Львові?

— Винаймаю квартиру. Свідомо не поселився в батьків, аби не завдавати їм зайвого клопоту ранніми виходами та пізніми приходами. Адже сьогоднішня сесія для батьків — травма. Я за некоротку депутатську діяльність виробив певний імунітет до наклепів. Люди, далекі від політики, сприймають такі протистояння як справжню війну.

Їжджу на "тойоті", яка належить моєму братові. Свого часу я йому подарував її на день народження. Мені потрібен був джип, то він віддав у користування. Заправляю сам. Адміністрація на це не тратиться.

Ви носите годинник "Бреґе" вартістю понад 100 тисяч доларів. Любите дорогі речі?

— У колі моїх друзів на дні народження прийнято дарувати дорогі речі — годинники або автомобілі. Я цьому великої уваги не приділяю. Бачите, зараз я без годинника. Так ходжу вже тривалий час. Хоча маю достатню колекцію.


"Кміть був прихованим ворогом, Горбаль є відкритим"

"ГПУ" запитала депутатів Львівської обласної ради, чому вони голосували за відставку голови облдержадміністрації.
— На засіданні фракції "Нашої України" ми проаналізували всі рішення, за які голосував та подавав на розгляд у Верховній Раді наш губернатор, — каже голова фракції "Наша Україна" Олесь Старовойт, 44 роки. — Свого часу він пропонував відставку з посади міністра освіти й науки Івана Вакарчука — львів"янина, який чимало зробив для розвитку освіти в Україні. Горбаль був за проект, який зобов"язував чиновників говорити і українською, і російською мовами. Останнє, що він зробив, — проголосував за ратифікацію харківських угод. І це в той час, коли ми під стінами парламенту просили його цього не робити.
Заступник голови Львівської облради, "бютівець" Роман Ілик, 46 років:
— Треба розуміти, що голосування за недовіру Василеві Горбалю показує ставлення не до самого губернатора, а до вертикалі влади Партії регіонів. Її позиція суттєво відрізняється від нашої. Якщо звільнять Горбаля, краще не стане. Президент знову призначить людину з "Регіонів". На Львівщині треба керівника з іншої політичної сили.
— Василь Горбаль не визнає Голодомору. Як можна прийняти людину, яка береться воювати з мертвими? — обурюється депутатка обласної ради, "свободівка" Ірина Фаріон, 46 років. — Львівщина не може прийняти людини з таким світоглядом. Він постійно говорить про розвиток економіки. Але економічні аспекти не можуть перекривати мораль. Горбаль походить із кримінального клану — Партії регіонів. Будь-яка персоналія з цієї зграї зазнає такого спротиву. Правда, Микола Кміть, попередник Горбаля, не був кращим керівником. "Свобода" критикувала його за надмірний лібералізм. Він був прихованим ворогом, Горбаль є відкритим. З останнім легше боротися.

Зараз ви читаєте новину «"Не ставлю на меті перерозподіл землі, як мені закидають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі