пʼятниця, 20 червня 2008 07:08

Настя Сибірна набрала по 200 балів із трьох предметів

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Настя Сибірна зі своєю собакою Фібі у вітальні. Тварину купили дівчинці у Франції
Настя Сибірна зі своєю собакою Фібі у вітальні. Тварину купили дівчинці у Франції

Львів"янка 17-річна Настя Сибірна — одна з п"яти українських школярів, які найкраще склали зовнішнє тестування. З української мови та літератури, хімії й біології дівчина набрала максимум балів — по 200 із кожного. Батьки подарували Насті швейцарський наручний годинник, а старша сестра Катя — ноутбук.

Ще один годинник Настя отримала від президента України Віктора Ющенка. 17 червня дівчина їздила до столиці з матір"ю Наталею. На зустрічі з найуспішнішими випускниками глава держави привітав Настю та подякував їй за гарне народне вбрання.

— Я була у тканій сорочці, підперезана крайкою, а на голові мала стрічку, — розповідає львів"янка.

"ГПУ" спілкувалася з Настею та її батьком   вдома у родини Сибірних.

— У 2 роки донька алфавіт знала, а в 4 почала читати, — розповідає батько.

У шкільному табелі дівчини всі "дванадцятки", окрім однієї "11" — з астрономії. Випускні іспити з історії та англійської Сибірна склала на відмінно.  

Настя згадує, що найбільше хвилювалася за тести з української мови та літератури. До них готувалася з репетитором.

— По результати я пішла в гімназію з мамою, але до кабінету завуча отримувати сертифікат зайшла сама, — розповідає. — Відкрила і не зрозуміла одразу, що це максимум. Думала, то шкала вказана. Потім розгледіла і питаю в мами: ти як думаєш, який у мене результат? А мама одразу — 200 балів. Результати із двох інших предметів мені повідомили по телефону.

Тести з хімії та біології видалися Насті легкими. Цими науками дівчина захоплюється змалку.

— У мене навіть фотографія є, де я під час літніх канікул читаю підручник із хімії, — продовжує. — А цього року я зайняла перше місце в області з біології, але не їздила на Всеукраїнську олімпіаду. Вирішила сконцентруватися на науковій роботі в Малій академії наук. Маю друге місце в Україні.

Нагороди Настя зберігає у шафі у вітальні. Однією з найважливіших вважає бронзову медаль із Міжнародної олімпіади екологічних проектів. Торік Настя представляла у Стамбулі свій проект "Біоетанол із рослинних відходів. Паливо майбутнього, що збереже довкілля". Тему обирала з татом. У родині Сибірних усі — біологи. Мама очолює кафедру біохімії в університеті, батько — директор Інституту біології клітин. Старша сестра також біолог. Захистила дисертацію в Парижі, працює там у центрі атомної енергетики. Настя вступатиме на біофак Львівського університету Франка.

— Усі питають, чому не в медуніверситет, — каже Настя. — Це ж вважається престижніше. А я хочу стати вченим, розробляти ліки. Бо лікар тільки приписує те, що розробляють науковці.

Настя вільно володіє англійською та французькою, при потребі порозуміється й німецькою. Любить читати. Захоплюється Булгаковим, Стендалем та Шекспіром.

— Зараз нічого не читаю, відпочиваю, — додає дівчина. — Слухаю "Океан Ельзи", Земфіру, Селін Діон та Лару Фабіан.

Нині Настя готується до випускного вечора. Сукню замовили у дизайнера Оксани Караванської.

— Це буде бальна суконка, дуже екстравагантна, — розповідає Настя. — Тканина переливатиметься від темнішого фіолетового до світлих відтінків, а збоку красива прикраса зеленого кольору. Після випускного поїдемо з батьками до Франції. Гостюватимемо в сестри до кінця літа.

Львівські школярі опинилися на другому місці

У Львівському регіональному центрі оцінювання якості освіти пройшли тестування 53 240 випускників із Львівської, Рівненської та Волинської областей. За попередніми даними, Львівщина посіла друге місце за успішністю після Києва.
— Найкращі результати в наших випускників із хімії, біології, української мови та історії України, — розповідає Лариса Середяк, 47 років, директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти. — Найслабші знання з економіки.
600 балів також набрала Наталя Вітковська із села Куликів Жовківського району. Дівчина планує навчатися у Львівському медичному університеті. Ще п"ять випускників набрали по 200 балів із двох предметів.
15 тестів у Львівському центрі анулювали через порушення правил.
— Випускники спробували скористатися шпаргалками та мобільними телефонами, — додає Лариса Середяк. — 140 учасників звернулися до нас з апеляціями. Усім авторам звернень направлені копії робіт, до і після перевірки, та витяги з рішення апеляційної комісії.

Зараз ви читаєте новину «Настя Сибірна набрала по 200 балів із трьох предметів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі