четвер, 19 серпня 2010 20:11

"На зарплатній картці може бути до 80 тисяч гривень"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник у своєму робочому кабінеті  розповідає про недоліки нового закону про вибори до місцевих рад. Він засмаглий — щойно повернувся з відпочинку у Коблево Миколаївської області
Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник у своєму робочому кабінеті розповідає про недоліки нового закону про вибори до місцевих рад. Він засмаглий — щойно повернувся з відпочинку у Коблево Миколаївської області

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник, 52 роки, цього тижня повернувся з відпустки. У перший робочий день заявив, що звертатиметься до Конституційного суду із зауваженнями щодо Закону про вибори депутатів до місцевих рад.

Розмовляємо у вівторок під час обідньої перерви в його робочому кабінеті.

— Виконати новий закон із дотриманням кожної букви — неможливо, — каже Мирослав Петрович. — Він говорить, що обласна рада встановлює чисельність депутатів обласної, районних та міських рад. Закон про органи місцевого самоврядування твердить, що цим займаються самі ради на своїх пленарних засіданнях. Є два закони. А якого дотримуватися?

Як ви оцінюєте діяльність губернатора? Уже минуло 100 днів від його призначення.

— Йому, можливо, гірше працювати, ніж попередникам. Він менше знає область, місцевих людей, кадри. Тому так довго формував команду. Оцінимо його діяльність після відповідей на виклики, які отримала область. Це підготовка до зими, захист населення від підвищення ціни на природний газ, початок навчального року.

Ви працювали з губернаторами Петром Олійником, Миколою Кмітем, тепер із Василем Горбалем. Із ким легше дійти спільної мови?

— Це були різні періоди. З Олійником та Кмітем працювали за президентства Ющенка. Ми були членами однієї команди, однієї партії. Праця базувалася на взаєморозумінні, повній довірі. Багато речей не формалізували, обговорювали між собою. Тепер кожну свою позицію фіксуємо письмово. Це листи, розпорядження, рішення.

Жителі райцентру Мостиська дивуються, що їхнього мера Ігоря Чопка призначили головою Пустомитівської райдержадміністрації. Мовляв, він був поганим керівником. Кажуть, така посада коштує немалих грошей.

— Думаю, то вигадки. Не хочу вірити, що призначення голів відбувається за якісь хабарі. Це не вигідно нікому: ні президенту, ні голові ОДА. Сьогодні владній команді треба показувати позитивний результат. Якщо людину призначать за хабарі, від неї не зможуть вимагати доброї роботи.

Є чутки, ніби від усіх земельних афер на Львівщині ви маєте певний відсоток.

— Які повноваження має обласна рада у сфері земельних ресурсів? Жодних. Виділяють та надають в оренду земельні ділянки органи місцевого самоврядування — село, селище, місто. Ми лише встановлюємо межі певного населеного пункту. Перед тим опитують усіх сусідів, відповідний інститут погоджує межі, тоді лише виносять на розгляд обласної ради. Рідко виступаємо проти, хіба якщо завважимо якісь помилки.

Були звинувачення, що ви привласнили частину коштів, виділених на ліквідацію наслідків повені.

— Ці гроші виділяла держава. Вони напряму йшли до сіл та селищ. У який спосіб я міг їх привласнити? Після цих звинувачень створив певні комісії, які все розслідували. По тому звернувся до СБУ, міліції, прокуратури. До мене не було претензій.

Багато людей рвуться у депутати обласної ради. На сесіях часто лобіюють інтереси бізнесменів?

— Багато питань, які є в компетенції обласної ради, не мали би там бути. Рішення щодо приватизації об"єкта, питання про його оцінку не повинно виноситися на 120 депутатів. До прикладу, на якесь майно є три претенденти. Кожен із них може переговорити з певною групою депутатів, та рішення буде на боці одного. Потім ті двоє казатимуть, що є корупція. Треба міняти механізм. 1990-го я був міським головою Червонограда, ми затверджували генеральний план міста. На тому функція ради закінчувалася. Земельні ділянки для забудови надавав головний архітектор міста. Він боявся зробити зайвий крок, бо за кожний клаптик мав відзвітувати.

Депутати яких фракції найбільше відвідують сесії? Яких — найбільше ігнорують?

— Усі однакові. Як правило, на початок сесії приходить більшість. Після особистої реєстрації дехто зникає. Буває, що депутат визначився, як має голосувати з приводу певного питання. Каже до свого сусіда: "Я вийду. А ти проголосуй замість мене". Дисципліни мало. На депутатів не розповсюджується Кодекс про працю. Це добровільна робота. Тому не можемо вимагати постійної присутності, уважності.

Як це можна змінити? Платити їм зарплату?

— Не знаю, чи бюджет готовий до таких витрат. Це має відбуватися на рівні самосвідомості.

Через що виникають конфлікти на сесіях?

— Усі вони пов"язані з піаром. Якщо порівнювати з радами інших регіонів чи з парламентом, то нас не можна назвати конфліктними. Ніхто не отримував травм, струсів мозку.


Розкажіть про свою сім"ю. Де живете? Чим їздите?

— Родина в мене — ого-го яка велика. Син, невістка, троє онуків та донька. З дружиною живемо у трикімнатній квартирі на 90 квадратних метрів у тихому мікрорайоні Погулянка. Автомобіля не маю, бо нема в ньому потреби. Моя дружина не водить, а я постійно на роботі, користуюся службовим. Як закінчиться моя каденція, навряд чи куплю авто. Можливо, піду в бізнес. А на кожному підприємстві є службові машини.


Скільки маєте коштів на банківських рахунках?

— Грошей на рахунках ніколи не мали. Все, що заробляли, у щось вкладали, щось купували. На зарплатній картці може бути від 10 до 80 тисяч гривень.


Де відпочивали цього року?

— Поїхали в Коблеве Миколаївської області. Жили у приватному секторі. Мені сподобалося.

Зараз ви читаєте новину «"На зарплатній картці може бути до 80 тисяч гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі