понеділок, 23 січня 2012 07:45

На одного злодія вішають кілька злочинів

Автор: Фото: Леся МЕЖВА
  Адвокат Олег Мицик радить скаржитися на бездіяльність міліції у прокуратуру
Адвокат Олег Мицик радить скаржитися на бездіяльність міліції у прокуратуру

— У нашої міліції немає засобів, аби розкрити пограбування квартири. Збут краденого майна не перекритий, торгівля ним у тіні. У радянські часи скупщику "платили" за інформування якимись поблажками. Зараз міліція прийде і просто забере ці речі. Хто буде інформувати? — каже львівський адвокат Олег Мицик, 43 роки. Говоримо з ним про квартирні крадіжки, що почастішали у Львові та області.

За останній місяць у селищі Оброшино Пустомитівського району сталися понад 10 злочинів. Обкрадали квартири, будинки, підвали. Потерпілі кажуть, міліціонери халатно ставляться до розслідування. Не опитують навіть сусідів.

— Вони повинні оглянути місце події. Встановити й опитати коло людей, які могли щось бачити. Це і сусіди, і прибиральниця. Мало кому із сусідів захочеться 15 разів ходити до суду. Але це має бути громадянська позиція людини. Були випадки розкриття, коли сусід навпроти бачив у вічко злодіїв.

Коли міліціонери приїжджають на місце, мають написати не просто "викрадено золота на суму 20 тисяч гривень". А запитати: "Чи немає у вас таких же сережок, як украдений перстень? Покажіть". Тоді зрозуміло, що збираються шукати.

Є 1 відсоток імовірності повернути вкрадене. Але з мотивів власної гідності людина повинна добиватися того, щоби міліція вчилася працювати. У кожного має бути свій правник-консультант. Він повинен приїхати на місце події і змусити міліцію хоча би зняти відбитки пальців.

Якщо ви не маєте такого, то треба казати: "За тиждень прийду і буду перевіряти, чи ви зареєстрували заяву. Покажіть усе, що я підписав". І уважно це читайте. Хоча б вигляд робіть, що з кимось радитеся, до когось дзвоните. Це дисциплінує слідчо-оперативну групу.

На 11-й день треба прийти в райвідділ і поцікавитися, чи порушена кримінальна справа, і отримати копію постанови про її порушення.

Якщо проходить час і ніякого результату?

— Щотижня писати скарги. Скаржитися в районну прокуратуру на бездіяльність, на непрофесійність, на відсутність дій, не порушення кримінальної справи, затягування, не вручення постанови про порушення кримінальної справи. Якщо через місяць не опитано сусідів, не з'ясовують додаткових деталей у вас, є підстави скаржитися.

Кажуть, міліція співпрацює з бандою.

— Може, хтось осібно когось знає. Стверджувати не можна. Але відомо, що міліція спотворює статистику. Крадіжку можна зареєструвати як менш важкий злочин. Вам ламали двері, не встигли залізти у квартиру. Це замах на крадіжку. Але міліціонери запишуть це як пошкодження майна і вже не буде порушення кримінальної справи.

Низку справ прокуратура порушувала проти працівників міліції, які виїхали на місце злочину і не фіксували його. Якщо постраждалий не скандальний, намагаються не реєструвати. А по факту виклику прозвітують, що будинку 12а на вулиці не виявили.

Статистику розкриття злочинів покращують різними способами. Злочин, вчинений із проникненням у приміщення повторно, передбачає від трьох до шести років позбавлення волі. А повторно, це і два, і 22 епізоди. Тому на одного злодія вішають кілька нерозкритих злочинів, і обіцяють йому потім передачі. Інакше б'ють. Часом уже з тюрми забирають і возять по різних райвідділах, як туриста, щоб узяв ще епізод. Я просив одного відмовитися від того, що він не робив. Він вчинив дві квартирні крадіжки, а на нього вішали десяток. А той просить: "Не треба. Вони битимуть. А мені все одно — чи два, чи 22". Я змусив залізницю підняти інформацію поіменно по квитках, і виявили, що при двох крадіжках ця людина була в поїзді. Але таке нікого не цікавить. Бо чоловік бере на себе вину. Хоч судді зрозуміло, що злодій, який краде золото, не буде обкрадати підвали.

Є 18 нерозкритих квартирних крадіжок за ніч і 18 украдених бомжем люків. Можна розписати, ніби бомж 18 разів являвся з повинною. Тоді буде баланс у статистиці — 50 на 50.

Навіть із краденого ноутбука можна прослідкувати, звідки вийшли в інтернет і по ланцюжку вийти на злодія. Але для цього потрібна системна робота. Простіше зловити, набити і змусити визнати вину.

Що порадите людям?

— Краще дбати, щоб не бути пограбованим. Не ставте китайських замків із серцевиною за 100 гривень, які від удару тріскають і самі відкриваються. Найкращі — сейфові на ключі із метеликом. Не робіть спільні двері із сусідом у коридорі заради старих капців. Цей коридорчик добре прикриває злодія, доки він копирсається в замку. Скиньтеся і купіть камеру на під'їзд, сигналізацію.

Зараз ви читаєте новину «На одного злодія вішають кілька злочинів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі