понеділок, 25 червня 2012 07:15

"На кожен екзамен здавали по 30 гривень"

Автор: Малюнок: Володимир Казаневський
 

— Дуже обідно, що йду зі школи. Але не можу вже терпіти тої несправедливості і їду вчитися до Львова, — каже 15-річна Олена з Яворівського району. Цього року вона закінчила дев'ятий клас. Подала документи у львівський ліцей харчових технологій.

Просить не називати її прізвища та номер школи. Там іще вчаться її молодші брат і сестра.

— Я вчуся ліпше за багатьох наших круглих відмінників, але маю з предметів по 7-9 балів, — розповідає. — Учителі занижують оцінки, бо батьки не носять взяток. Мама має на пекарні 1,5 тисячі гривень, тато безробітний. За що носити? Навіть на подарки вчителям здавала тільки половину суми. А вимагали по 50 гривень. Керівничка тільки видумує, що їй до хати треба. Уже вся в золоті з голови до ніг, то на останній дзвоник електричну м'ясорубку замовила. А на День учителя — якісь дорогі штори. У нас у районі багато митників і таких, що крутяться на кордоні. Хочуть своїх дітей запхати в найліпші університети. Мажуть учителям, щоб зробили їм добрі бали. Одна дівчина в нас у класі — ну тупа, як баран. Я в її атестат заглянула, а там одні 11-ки і 12-ки. Мене аж сльози здушили. Учителі вимагали, щоб ми на кожен екзамен здавали по 30 гривень — на стіл для комісії. А я не давала. До екзаменів готувалася, нащо мені когось задобрювати? Хай ті відмінники гостини справляють. Моя подружка тоже зі школи пішла б, але вона у львівське медучилище хоче поступати. А туди тільки із середньою освітою беруть.

— Витрати в дев'ятому класі — то ше сємєчкі, — каже 15-річний Іван Шевчук із Дрогобича. — Мій брат цього року 11-й клас закінчив. То тільки випускний обійшовся до 2 тисяч гривень. А вчителі взагалі дітей не вчать. Їм головне, щоб до них на репетиторство ходили. Наша математичка за годину бере сотку, мовничка і англічанка — по 50. І брат мусів до них ходити, інакше б ЗНО точно провалив. Тато в Польщі як негр пахав, щоб за то всьо заплатити. А я йду зі школи в наше 19-те училище, на муляра. Учуся непогано, добре знаю математику, фізику. Мріяв у політех поступати, але що поробиш. Із нашого класу багато в бурсу йдуть. По-перше, там нема дорогих випускних, подарків учителям. Ще й стипендію дають — до 300 гривень. Можна за ці гроші до репетиторів ходити і спокійно готуватися до вступу у вуз. Кажуть, у нашій школі з чотирьох дев'ятих класів лишається один десятий. Ото вчителям так і треба. Самі дітей довели, а тепер ше й плакати будуть, що в них годин нема.

Третина школярів Львівщини не йдуть учитися в 10-ті класи загальноосвітніх шкіл. У цьому навчальному році з 25,6 тис. дев'ятикласників продовжили навчання у школах 18,5 тис. 2009-го з 24 тис. учнів у 10-й клас перейшли 21,6 тис.

— Протягом навчального року ми їздимо по школах області, розказуємо учням про наш заклад. Раніше проблем не було, а цього року деякі директори в Городоцькому, Пустомитівському районах не хотіли пускати нас у класи, — каже директор львівського 57-го училища автомобільного транспорту та будівництва Олег Саврук, 59 років. — Діти справді все рідше йдуть у 10 клас. Цього року вперше охочі вчитися в нас подавали документи не у травні-червні, як зазвичай, а ще в березні. Майже укоплектували групи. Уже після першого курсу учні зможуть підробляти. Мають тут безкоштовне одноразове харчування, гуртожиток.

— Дев'ятикласники йдуть зі шкіл не через погану якість навчання. Навіть у сільській місцевості добре складають ЗНО, — коментує 59-річна Богдана Біляк з обласного управління освіти. — Просто більшість сучасних школярів уже в дев'ятому класі визначаються, з якою спеціальністю пов'язувати своє майбутнє. І намагаються пройти профільну підготовку у вищих навчальних закладах першого-другого рівня акредитації. Потім зможуть продовжити навчання у вузах без ЗНО.

Зараз ви читаєте новину «"На кожен екзамен здавали по 30 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі