середа, 21 травня 2008 07:10

На корону Данила Галицького пішло 3 кілограми золота

У неділю в Золочівському замку на Львівщині презентували корону Данила Галицького. Автентичний золотий виріб відтворили львівські історики та ювеліри.

Реставрацію зініціював доктор історичних наук, академік Академії вищої школи України Віктор Ідзьо, 47 років.

— У 80-х роках побачив публікацію про галицьку корону у варшавському журналі "Український календар", — розповідає. — Зацікавився цією темою. Опрацював документи польських, німецьких, українських архівів. До рук потрапила печатка, яка належала королю Русі Юрієві І — синові Лева Даниловича, онукові Данила Галицького. На ній зображений Юрій, що сидить на троні зі скіпетром, жезлом, короною. Саме нею коронувалася вся династія руських володарів. Її подальша доля історикам невідома.

До створення корони долучилися вчені, що досліджують історію Русі. Проект виробу затвердили історики Ярослав Дашкевич, отець Михайло Пришляк.

Проектували й виготовляли виріб цілий рік. Зробили його з золота найвищої проби, прикрасили рубінами, сапфірами, топазами, перлинами. Корона важить майже 3 кг.

Задум істориків профінансував засновник Ордену Данила Галицького Ігор Жук. У скільки обійшовся подарунок українцям, меценат тримає в секреті.

Зараз ви читаєте новину «На корону Данила Галицького пішло 3 кілограми золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі