четвер, 19 червня 2008 07:08

На Івано-Франківщині із річок крадуть гравій та пісок

Найчастіше від річкових злодіїв потерпає Калуський, Тисменицький і Надвірнянський райони Івано-Франківщини. За півроку з місцевих водойм вивезли будівельного матеріалу на суму понад мільйон гривень.

— Ми самі не впораємося з цією проблемою, — говорить сільський голова Сівка-Войнилівської сільської ради Калуського району 59-річний Ігор Палагній. — Люди на мене нарікають, що я нічого не роблю. А що вдієш, вони приїжджають КамАЗами на світанку, а вдень чи під вечір у селі чекають ночі. Як їх виженеш?

За півроку із села Сівка-Войнилівська вивезли гравійно-піщаної суміші на суму майже 300 тис. грн. КамАЗами під"їжджали до річки й екскаваторами насипали гравій. Жителі села переконували кореспондента "ГПУ", що крадіжки відбувалися вдень, у всіх на очах.

— То, що голова говорить, що брали камінь уночі, то хай собі говорить. Попри мою хату їхали за дня. Ми з сусідами навіть дорогу перекривали. Казали, що не пустимо, номери машини записували, а вони якийсь липовий дозвіл показували, — розповідає жителька села Ольга Волянюк, 77 років.

Будівельну суміш переважно крадуть весною та влітку. У цей час вода найкраще намиває гравій і пісок на берег.

Через часті заїзди до річки великі машини пошкодили дорогу в селі. Люди не можуть дістатися до своїх городів. Від надмірного видобування гравію в Сівці утворилися ями, річка змінює русло.

— Мені під час повені вода зрізала 25 метрів городу. Я там картоплю посадила. Після дощу приходжу, а все пішло за водою, — бідкається 33-річна Галина Грицак. — Ми давно просили голову щось зробити. Узяти того гравію й  укріпити берег. Нам відмовляли, казали, що права не мають. Виходить, чужим можна, а нам — ні.

Селом Сівка-Войнилівська течуть річки Сівка та Дністер. Найчастіше суміш беруть із Дністра — там її більше й вона підходить для будівельних робіт. Із Сівки забирають тільки білий річковий камінь.

Два роки тому одне з дочірніх підприємств "Івано-Франківськоблавтодору" просило дозволу в сільського голови на проектно-пошукові роботи в річках. Хотіли знайти кар"єр, де можна добувати гравій законно.

— Мабуть, не виявили, бо роботи припинили, немає запасів, — каже голова. — Але то злодіїв не зупиняє, все одно беруть.

Оголошення про продаж гравійно-піщаної суміші можна знайти в кожній рекламній газеті Івано-Франківська. Ціну пропонують невисоку. 3 т коштують від 400 грн. Дещо дорожчий білий річковий камінь. Його використовують для будівництва й оздоблення елітних житлових будинків. За кубічний метр платять 1250–1300 грн. На пропозиції переважно відгукуються з центральних областей України.

— Найчастіше везуть на Київ. Там будівництво шикарних домів відбувається шаленим темпом, а ціна в 300 доларів для них — не ціна. Та й білий камінь для них — дефіцит, — каже начальник відділу Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області 35-річний Михайло Чорній. — Гравійно-піщана суміш належить до корисних копалин області, тому на її видобування потрібен спеціальний дозвіл Кабінету Міністрів України.

Від початку року екологічна служба Івано-Франківщини впіймала 46 "річкових" злодіїв. Вони завдали області збитків на суму понад 500 тис. грн. За такі зловживання в законодавстві України передбачена адміністративна відповідальність — штраф від чотирьох до 14 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зараз ви читаєте новину «На Івано-Франківщині із річок крадуть гравій та пісок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі