понеділок, 18 липня 2011 07:30

Морозивом деформованої форми можна отруїтися

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Тернополянка Ірина Смовж у середу в обід купує м’яке морозиво-ріжок за 7 гривень на вулиці Галицькій у центрі Львова. У спекотні дні тут збирається черга
Тернополянка Ірина Смовж у середу в обід купує м’яке морозиво-ріжок за 7 гривень на вулиці Галицькій у центрі Львова. У спекотні дні тут збирається черга

— Тільки сонечко припекло, біля холодильників із морозивом черга. У день продаю до 300 пачок, — каже продавець Тетяна Павлів, 32 роки, на вул. Базарній у центрі Львова.

70-грамове морозиво у вафельних стаканчиках різних виробників коштує 2–2,5 грн, 90-грамовий брикет — 3,5 грн. Морозиво в ріжках, що поєднує кілька смаків, із шоколадною поливкою стартує від 5 грн.

— Старші беруть у вафельних стаканчиках, молодь вишукує новинки. Жінки люблять у шоколаді, з горіхами, а чоловіки ягідне або зі згущонкою. Зараз популярні сімейні упаковки.

48-річна Вікторія Цаплик купує чотири порції ескімо різних виробників.

— У спеку хочеться чогось прохолодного, — каже. — Дорогою додому щодня купую кілька порцій. Але скільки б видів того морозива не було, такого, як їла у дитинстві, не зустрічала. Пам'ятаю, мама давала 13 копійок на вершкове у вафельному стаканчику, а рідше — 22 копійки на "Ленінградське" у шоколаді. Ото було морозиво. А зараз за консервантами й ароматизаторами і смаку молока не відчуваєш.

Технолог львівського виробника морозива радить перш, ніж купувати холодні ласощі, уважно перечитати написи на етикетці.

— Якщо побачили, що складником є пальмова олія, пошукайте на прилавку продукт із натуральних молочних компонентів, — каже Людмила Іванівна, 57 років. — Змінена, деформована форма свідчить про те, що продукт був повторно заморожений. Їсти його не можна, бо під час розморожування швидко розвиваються мікроби, можна отруїтися. Якщо морозиво має неоднорідну консистенцію, трапляються шматочки льоду — значить, була порушена технологія приготування. Якщо на глазурі виступають крапельки води — використали рослинні жири.

Сімейний лікар міської поліклініки №2 Людмила Мацко, 33 роки, каже, дітям до 3 років морозива взагалі краще не давати. Старшим можна запропонувати традиційне біле, вершкове або пломбір. Чим простіше, без додаткових інгредієнтів і фруктових наповнювачів, тим краще. Морозиво варто розтопити, щоб було м'яке і можна було їсти ложечкою.

— У дітей, схильних до діатезу, морозиво з шоколадною глазур'ю може викликати алергічну реакцію, — каже лікар. — Зараз дуже популярне багатошарове морозиво, в якому поєднують кілька різних сортів. У такому продукті міститься багато ароматизаторів. До речі, влітку у дітей часті носові кровотечі. То морозиво допоможе швидко її зупинити. Достатньо з'їсти кілька шматочків.

31-річна Людмила Гордій із райцентру Самбір готує морозиво сама.

— Купила мороженицю за 1200 гривень, — розповідає. — Влітку ми три-чотири рази на тиждень готуємо морозиво або коктейлі. Рецепти шукаю в інтернеті. Навіть елементарний пломбір кардинально відрізняється від купованого, пахне молоком.

Зараз ви читаєте новину «Морозивом деформованої форми можна отруїтися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі