понеділок, 11 липня 2011 05:00

Микола Бійчук планує заробити п'ять тисяч євро

Автор: фото: Ольга Швед
  Вишивальниця Марія Кудря торгує власними роботами на ринку сувенірів Вернісаж у центрі Львова у суботу, 2 липня. Почала вишивати рушники, які за рік продаватиме туристам під час Євро-2012
Вишивальниця Марія Кудря торгує власними роботами на ринку сувенірів Вернісаж у центрі Львова у суботу, 2 липня. Почала вишивати рушники, які за рік продаватиме туристам під час Євро-2012

— Це квартира моєї бабці, другий рік пустує. Із сім'єю живемо біля водоканалу. Ремонт і не думав робити, але знайома маклерка запевнила, що наступного року під час футбольного чемпіонату він окупиться, — розповідає львів'янин Микола Бійчук, 49 років.

Показує однокімнатне помешкання площею 38 "квадратів" на вул. Романчука, бічна вул. Зеленої. До центру звідти 10 хв. пішки. Стіни пошпакльовані, зі стелі звисає лампочка на дроті. Господар змінив дерев'яні вікна на металопластикові, встановлює нову сантехніку, хоче замінити підлогу.

— Унітаз і душову кабінку купив найдешевші, заплатив 1700 гривень. Роблю все сам, за рік впораюся. Із меблів куплю два ліжка, з дому принесу розкладні крісла. Четверо-п'ятеро людей спокійно зможуть переночувати. Маклерка каже, що розмістить оголошення в інтернеті. Планую здавати іноземцям із травня по серпень за 70–80 євро в день.

Микола Степанович підрахував, що ремонт обійдеться у 30 тис. грн. За три місяці наступного року хоче заробити не менше 5 тис. євро.

— На ремонт ідуть усі заощадження. Після чемпіонату здаватиму в довготривалу оренду українцям, проситиму не більш як 2 тисячі гривень за місяць.

— Іноземці зараз цікавляться цінами на житло, — говорить Аліна Маринчук, 29 років, з агентства нерухомості. — Логіка проста — із друзями можна орендувати повноцінну квартиру у центрі Львова. Ліжко-місце обійдеться у 20 євро. Кімната в готелі коштуватиме мінімум утричі дорожче. А там і місця мало, і друзів не приведеш.

Львів'янка Ірина Малех, 30 років, хоче підробляти під час Євро гідом.

— Колежанка переконала, що з моєю освітою мистецтвознавця й ідеальною французькою у Львові на екскурсіях можу заробити шалені гроші. Я й раніше проводила нетривалі екскурсії для французів. А тепер хочу, щоб усе було офіційно. Піду на ліцензовані курси гідів, щоб мати акредитацію.

Львівські гіди зобов'язані скласти іспит і отримати акредитацію в обласній та міській радах. Псевдоекскурсоводів штрафують.

— Навчання недешеве — близько 2 тисяч гривень за рік, — продовжує Ірина Малех. — Але хороший екскурсовод заробляє не менше 10–15 євро за годину. Якщо в день у мене буде хоча б одна 3-годинна екскурсія, то за два місяці, доки триватиме чемпіонат із футболу, зароблю не менше 2 тисяч євро.

— На курси професійних гідів до чемпіонату Європи охочих більше, ніж вільних місць, — розповідає 60-річна Наталя Гладілова, директор центру "Мандри плюс". — Навчання триває рік, заняття двічі на тиждень. Відбираємо людей, які вільно володіють хоча б однією з іноземних мов — англійською, німецькою, польською, італійською та французькою. Випускники отримують акредитацію. За нашими спостереженнями, вболівальники більше цікавитимуться тематичними турами. Наприклад, пивні, винні чи підземні екскурсії.

Вишивальниця Марія Кудря, 60 років, із ринку сувенірів Вернісаж вишиває до чемпіонату рушники. Каже, іноземці їх купують найчастіше. Ціни стартують від 400 грн.

— Мій товар для заможних людей, які цінують українську старовинну вишивку. Думаю, що не пролечу зі своїм запасом. Загадувати нічого не хочу, бо он як Папа Римський мав приїхати, то всі продавці з ринку шальоних продаж чекали. А спрос такий був, як завжди.

Заробити на сувенірах не вдасться

— Заробити на сувенірах до чемпіонату Європи з футболу не вдасться, — каже Людмила Дулець, 24 роки, фахівець комунального підприємства "Агенція з підготовки Львова до Євро-2012". — УЄФА визначила словосполучення та логотипи, що їх не мають права використовувати при виготовленні продукції. Наприклад, друкувати на футболках чи горнятах. Це слова: УЄФА, Євро-2012, Польща і Україна-2012. Порушників штрафуватимуть, вилучатимуть товар. До прикладу, Львівський горілчаний завод хотів випустити горілку з надписом Євро-2012, але це заборонили.

Охочим співробітничати з УЄФА підприємцям чиновниця радить звернутися із пропозицією комерційної співпраці до київського офісу асоціації. Можна вільно використовувати лише логотип, назву львівського міського департаменту Євро-2012 та зображення футбольного м'яча.

 

Зараз ви читаєте новину «Микола Бійчук планує заробити п'ять тисяч євро ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі