середа, 25 січня 2006 11:13

Марія топить піч міськими деревами

З головним соціальним інспектором Луцька Галиною Новоселецькою, 43 роки, ми вирушили до багатодітної матері, 30-річної Марії Дембицької. Її хата стоїть скраю головної вулиці міста. Але — чи не найбідніша в усьому місті. Нас зустріли відкриті навстіж вхідні двері та гавкіт пса у сінях.

Галина Іванівна постукала у вікно і покликала господиню. Вийшла молода жінка у спортивних штанях і футболці. Запросила всередину. Холодна сира кімната слугує передпокоєм і кухнею водночас. До нас вибігли діти: шестирічна Софійка та чотирирічний Женя. Дворічного Антона забрала до себе бабця.

— Як поживаєте? Натопили грубку? А чим топите? — зі знанням справи розпитувала соціальний інспектор.

— Та було... Хто що повіддавав, тим і палила. Того року трохи купляли брикету, — розповідає жінка. — Ще була субсидія на тверде паливо. А зараз вже немає. Коли сусіди дерева зрізували, то я постягувала собі, а то так хтось щось дасть непотрібне.

Ніде не працювала
й не працює.
Народила четверо дітей

У тіснуватій кімнатці ліворуч — кухонна тумбочка та маленький журнальний столик. Праворуч старенька газова плита і балон — газ до будинку не підведений. Марія саме кип"ятила молоко дітям. У сусідній кімнаті біля двоповерхового дитячого ліжка стояв вимкнений електрообігрівач.

— Прийшла інспектор і розказала, що є програма по бідності. Я написала заяву, — почала розказувати Марія. — У мене було згоріла пральна машинка, то нам виділили нову " Ригу". Допомогли дітей віддати в садок.

— Ця сім"я живе у вкрай тяжких умовах, — додала Галина Іванівна. — Я вже скільки часу працюю з ними. Вони і комісію пройшли. А сім"ю беруть на облік, якщо вона відповідає хоча б половині критеріїв бідності з дванадцяти.

Марія ніде не працювала й не працює. Народила четверо дітей. Одну дитину кілька років тому жінка втратила — дівчинку просто біля хати збила машина. Нині Марія отримує державну соціальну допомогу як багатодітна одинока матір.

У рамках муніципальної програми подолання бідності міськвиконком зобов"язав завідувача відділу обліку й розподілу житла міськвиконкому знайти інвестора, який зголосився би взяти ділянку Дембицьких під офіс, взамін надавши сім"ї нормальне житло. Нинішнє помешкання Марії та її дітей ремонту не підлягає.

Критерії бідності сім"ї

Дохід, нижчий від прожиткового мінімуму
Аварійне житло або його втрата внаслідок пожежі чи стихійного лиха
Неповна сім"я з трьома і більше дітьми
Дитина-інвалід чи інвалід першої групи
Тривале захворювання одного із працездатних членів сім"ї
Опікун двох і більше дітей
У складі сім"ї два і більше інвалідів
Відсутність у сім"ї побутової техніки

У Луцьку допомагають 37 родинам

За шість місяців роботи в Луцьку програми боротьби з бідністю спеціальна комісія розглянула заяви 59 сімей. Після перевірок 12 родин зняли з обліку, 10 — у допомозі відмовили. Нині на обліку перебуває 37 сімей.
— Працювати із соціально не захищеними сім"ями складно, — каже начальник міського управління соціального захисту Євген Жовтуля, 61 рік. — Дати гроші можна, але часом батьки-п"яниці тільки й чекають на них, аби протринькати. Тому намагаємося купувати необхідні дитячі речі, ліки, чи навіть просто обстежувати тих людей в лікарні.

Зараз ви читаєте новину «Марія топить піч міськими деревами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі