четвер, 30 серпня 2007 07:02

Марія Лукащук лікує викачуванням яєць

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Іванка Карпляк принесла Марії Сидорівні Лукащук у пакетику троє курячих яєць та сорочку двомісячного племінника — щоб зняти з дитини переляк
Іванка Карпляк принесла Марії Сидорівні Лукащук у пакетику троє курячих яєць та сорочку двомісячного племінника — щоб зняти з дитини переляк

88-річна Марія Сидорівна Лукащук із села Борсуки Лановецького району Тернопільщини лікує людей викачуванням яєць. Нікому не відмовляє, бо в молодості їй наснився віщий сон.

— Не Кашпіровський чи Чумак. Наша баба всьо лікує. І мене не раз на ноги ставила, як зловив простуду чи просквозило, — говорить зять 51-річний Віталій Стасюк.— До неї навіть лікарі приходять, як горло болить.

Бабця виходить із літньої кухні, йде до хати.

— Уже не можу, сил мало. Воно ж потім усе на мені відбивається. А як людина  зі своєю бідою прийде — мушу помогти, — бідкається старенька. Іде поволі, спираючись на ціпок. Запрошує до кімнати, де живуть удвох із сестрою Антоніною, 85 років.

— За совєтів не можна було "качати", то тільки своїх лікувала, — Марія Сидорівна уже погано чує й бачить. — А якось відмовила. Одразу сон приснився. Чоловічий голос сказав: "Ти чого не хочеш людей рятувати?". Як прокинулася, злякалася. Більше вже не одмовляла.

Найчастіше на лікування приходять із головним болем, застудами, склерозами та ті, кому щось "пороблено".

— Із собою треба принести три курячі яйця, — радить жінка. — Як хтось здалека приїде, іду до стайні, приношу наші. Над хворим півтори години молюся Богу, щоб легше стало. І качаю яйця по тих місцях, де болить. Лікувати мені найкраще зранку, поки свіжа.

Найскладніше боротися з "навроченим".

— Таких, як я, що молитвою лікують, мало осталося, а до злих людей не можна їхати, — хитає головою жінка. — Раніше у кожному селі така бабка була. Тепер усі до мене їдуть.

— У нашій сім"ї ніхто не лікував, то їй одній від Бога такий талант, — долучається до розмови бабця Тося. — Буває, мене зранку все болить, ну, думаю, буду вмирати. Сестра помолиться наді мною, яйця викачає — одпускає.

— А ви можете комусь свій дар передати? — запитую у цілительки.

— Як передам? — замислюється. — Хоч, певно, онучка Алінка буде людям помагати. Вона ще маленька, п"ять рочків має. Усе коло мене крутиться.

— Пам"ятаєте, відколи почали лікувати? — цікавлюся.

Сестра з Архангельська кілька молитов написала, там у них уміють воду заговорювати

— Мабуть, уже років із 50, як із Сибіру приїхали, — відповідає. Тримає руку на дерев"яній скрині. У кімнаті є велика шафа, але скриня для жінки дорога як пам"ятка. Її чоловік змайстрував. — Мені сестра з Архангельська кілька молитов написала, там у них уміють воду заговорювати. А решту я сама навчилася.

Чоловік баби Мані на фронті загинув. А в 51-му сім"ю як "кулаків" вислали до Сибіру.

— Я там ліс рубала, запалення легенів заробила, — пригадує. — Коли через сім років повернулися, до колгоспу вже не йшла. Ми з сестрою Марусею доньку нашої родички з восьми місяців як свою виховували. Її дітей — Таню й Ваню бавили. Вони нам уже правнуків подарували.

За день бабця може прийняти не більше п"яти пацієнтів. У неділю й свята не лікує.

— Якось прийшла до мене жінка в неділю, — говорить. — А я ж знаю, що у такий день не можна. Одказую. Вона дуже просила, я й погодилася. Вікуся тоді на озері плавала. Казала потім, що в той час, як я качала, її на середину одкинуло. Почала топитися. А я ж посилаю то все погане у такі місця, де людей нема. Чого воно вчепилося?

Грошей за допомогу бабця не вимагає — хто скільки дасть. Показати, як лікує, не може.

— Якщо поруч є двоє, комусь може чужа хвороба перейти.

До хати приходить 13-річна Іванка Карпляк. Приносить дитячу сорочечку та яйця.

— Я з Бучача. Гостюю в сестри Богданки Барви. Учора ввечері купали племінника, двомісячного Сергійка, — розповідає дівчинка. — Дитина чогось напудилася. Почав плакати й усю ніч не міг заспокоїтися. Сестра сказала мені йти до баби Маньки, щоб викачати той перестрах.

Стомившись, Марія Степанівна йде пити корвалол. Каже, часто болять руки, ноги, серце й підшлункова.

— Раніше я ті биті яйця нашій собаці давала, — говорить бабця. — Здоровий такий вівчар був. Але поїв кілька разів і здох. То новій собаці уже не даю. Виливаю їх у місцях, де ніхто не ходить.

Викачування яєць не відносять до нетрадиційної медицини

— Викачування яєць не входить у перелік методів нетрадиційної медицини, що офіційно дозволені, — каже головний позаштатний спеціаліст із народної та нетрадиційної медицини управління охорони здоров"я Львівської облдержадміністрації 55-річний Юрій Островерха. — Чи ефективніше таке лікування, сказати важко. Обкатування яєць можна порівняти зі зніманням вроків. Таке "лікування" теж не ліцензоване, але дуже популярне. Звертатися чи ні до цілителів, які викачують яйця, люди мають вирішувати самі.

Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА

Зараз ви читаєте новину «Марія Лукащук лікує викачуванням яєць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі