пʼятниця, 03 червня 2011 02:15

"Майже ціла моя зарплата пішла на випускний"

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Вихованці старшої групи львівського дошкільного закладу №7 організували урочистий ранок 30 травня. Серед них є 15 випускників. Батьки одягнули їх у святкове вбрання, не витрачалися на зачіски
Вихованці старшої групи львівського дошкільного закладу №7 організували урочистий ранок 30 травня. Серед них є 15 випускників. Батьки одягнули їх у святкове вбрання, не витрачалися на зачіски

У навчальних закладах тривають випускні вечори.Опитали батьків і тих, хто закінчує школи та вузи, скільки коштів вони витрачають на святкування.

У дитсадку — від 100 грн до 1 тис. грн

30-річна Ірина Стебницька водить сина у садок №7 у центрі Львова. Випускний святкували в понеділок, 30 травня.

— Порадилися з батьками і вирішили провести ранок скромно, — розповідає. — Зараз такий скрутний час. Навіщо перетворювати цей день на клопоти? Обійшлися без дорогих бальних суконь і зачісок. Одягли дітей у святкове вбрання, як на звичайний виступ. Застілля не було. Зараз спека, не дай Бог, ще хто отруїться. Нам пощастило з садком. Завідувачка, вихователі ніколи не вимагали якихось подяк, подарунків. Не робили різниці між дітьми. На випускний купили їм квіти. У нас група маленька, випускалися 15 діток. Батьки скинулися по кілька гривень. Кожен давав, скільки міг.

Диплом випускниці вручили в середу 6-річній Марії Підголоско. Вона ходила у львівський дитсадок №2. На свято її батьки витратили 700 грн.

— Марічку одягнули в бальне плаття за 300 гривень. Підібрали білі мешти за 140, — розповідає мати Олександра Підголоско, 36 років. — Зачіску робили в перукарні неподалік нашого будинку. Накрутили на бігуді, волосся підібрали догори.

На солодкий стіл для дітей і подарунки вихователям збирали по 200 грн.

— Майже ціла моя зарплата пішла на випускний, — каже Олександра. — Та моїй подрузі ще дорожче все обійшлося. У неї син інший садок закінчує, тільки на дитяче кафе по 500 гривень скидалися.

У школі — від 900 грн до 6 тис. грн.

Шкільний випускний Ірини Качмар, 17 років, із райцентру Городок проведуть у суботу в місцевому ресторані "Магнат". За неї та обох батьків заплатили 750 грн. Крім цього, треба принести спиртне, солодке, фрукти. Окремо збирають кошти на професійного фотографа, відеооператора, живу музику.

— Загалом усе обійшлося батькам у 5,5 тисячі гривень. Сукню знайома кравчиня пошила за 600 гривень, гарні мешти знайшла на ринку за 300. Спеціальних прикрас не купувала, одягну золото, яке щодень ношу. Бо ж гроші ще треба на перукарню, — каже дівчина. — Класній керівничці скидалися на золотий перстень. Ще треба купити якісь подарунки першій вчительці, директору, завучу, школі. Зібрали по півтисячі, але боюся, цього не вистачить. Батьки відкладали гроші на мій випускний півроку. Із 25 учнів нашого класу п'ятеро йдуть лише на вручення дипломів. Не мають можливості оплатити ресторан. А що це за випускний, коли не буде всіх однокласників? Я пропонувала зробити скромніше, щоби всі змогли прийти. Мене не послухали. У нас є четверо дітей із заможних родин, вони всім і керують.

У вузах — від 800 грн до 2 тис. грн.

Львів'янка 22-річна Оксана Циган закінчує Українську академію друкарства. Випускний вечір проведе в нічному клубі "Пікассо". Збираються по 150 грн.

— Це для початку — заплатити за вхід, замовити столики, — пояснює. — Із собою будемо брати гроші на випивку, їжу, розваги. Хто що захоче, то собі замовить. На букети для викладачів по 50 гривень скидаємося. На ринку Південний примітила коктейльне плаття за 860 гривень. Практичне, його після випускного носити можна. Сумочка в мене є. Нещодавно купила біжутерію — сережки за 120 гривень і браслет за 150. Зачіску зроблю сама — просто вкладу волосся, аби не заважало танцювати. Гроші на випускний даю з власної кишені. Уже рік сама заробляю.

Бідніше вбрані діти починають комплексувати

Управління освіти та науки Львівської облдержадміністрації забороняє проводити другу частину випускного вечора у стінах навчального закладу.

— Розуміємо, що випускний — це поріг нового життя. Остання лінійка та вручення атестатів має відбутися на належному рівні, — каже заступник начальника управління Богдана Біляк, 58 років. — Як і де провести другу частину свята, вирішують батьки. Ми до цього не маємо жодного відношення.

— Я противник шикарних випускних у дитячому садочку. Вважаю їх дурістю з боку батьків. Для дітей це всього-на-всього один з етапів життя. Далі будуть ще значно важливіші.  Та вже тепер бідніше вбрані діти починають комплексувати, заздрити багатшим, — говорить психолог Ігор Корнієнко, 50 років. — Розкішний шкільний бал особливо впливає на емоційний стан підлітків. Якщо їм бракує грошей, відчувають себе відкинутими. Це може призвести до розвитку комплексу неповноцінності, конфліктів із батьками. Інша справа з випускниками вузів. Це вже дорослі люди, які на свідомому рівні самі вирішують — треба їм випускний чи ні. Майже всі заробляють, тому для них то не проблема.

 

Зараз ви читаєте новину «"Майже ціла моя зарплата пішла на випускний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі